Brzo se pravi

Najjednostavniji recept za juhu od tikve

Dubravka Petric/PIXSELL
01.11.2024.
u 09:16

Gusta, kremasta tekstura i puni okus samo su neki od razloga zašto je omiljena, a istovremeno će vas ugrijati kad temperature počnu padati

Juha od ovog povrća jedno je od prepoznatljivih jela ovog godišnjeg doba. Klasična, laka juha od svježe tikve vrlo se brzo pravi. Gusta, kremasta tekstura i puni okus samo su neki od razloga zašto je omiljena, a istovremeno će vas ugrijati kad temperature počnu padati. Također, možete je pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku 4 do 5 dana, a možete je i zamrznuti i odložiti, pa ponovo zagrijati prije konzumiranja. Ako bude previše gusta, samo je otopite s malo vode pri ponovnom zagrijavanju. U nastavku donosimo jedan od najjednostavnijih recepata za pripremu ove kremaste juhe.


Sastojci:
– 1 kg tikve (bilo koje vrste) neoguljene
– 1 crveni luk
– 2 režnja bijelog luka – oguljena
– 750 ml temeljca od povrća ili piletine
– 250 ml vode
– 125 – 185 ml vrhnja za kuhanje
– so
– papar

Priprema:
Tikvu narežite na kriške debljine 3 cm. Odrežite koru i ostružite sjemenke. Zatim izrežite na komade od 4 cm. Stavite tikvu, crveni i bijeli luk, temeljac i vodu u lonac – tekućina neće pokriti svu tikvu. Pustite da proključa nepokriveno, pa smanjite vatru i pustite da se krčka dok tikva ne omekša – oko 10 minuta. Sklonite s vatre i upotrebite štapni mikser za miješanje dok ne postane glatko. Začinite po ukusu solju i paprom, dodajte vrhnje pa lagano promiješajte. Juhu sipajte u zdjele, prelijte s malo vrhnja, pospite paprom i peršunom po želji. Poslužite s hrskavim kruhom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?