zdrava alternativa

Napravite odličan proteinski kruh s bademima, lanenim i suncokretovim sjemenkama i uživajte

kruh
Foto: Shutterstock
1/2
05.11.2024.
u 08:23

Ovaj proteinski kruh sastoji se od lanenih i suncokretovih sjemenki, zobenih posija i badema, a savjetuje ga se poslužiti s domaće pripremljenim namazom.

Kruh je za neke nezaobilazna namirnica, a bijeli kruh prepun je kompleksnih ugljikohidrata koje naš organizam teže probavlja i zbog toga uzrokuje debljanje. Kako ne bi u potpunosti morali izbaciti kruh iz svoje prehrane, Ordinacija.hr donosi recept za proteinski kruh koji neće uzrokovati osjećaj težine u želudcu, a koji je i zdravija alternativa.

Sastojci:

  • 4-5 jaja (ovisno o veličini)
  • 100 g lanenih sjemenki
  • 120 g suncokretovih sjemenki
  • 55 g kokosovog brašna
  • 125 g badema, grubo nasjeckanih
  • 100 g maslaca (ili 50 g maslaca i 50 g kokosovog ulja)
  • 2-3 žlice zobenih posija/mekinja
  • 1 dl vode
  • 1 čajna žličica (puna do ruba) morske soli
  • malo cimeta

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 °C. Maslac neka je omekšan, sobne temperature. Lanene i suncokretove sjemenke usitnite (neka ostanu malo krupnije) u mikseru ili mlinu. Bademe grubo nasjeckajte. Istucite jaja, pa dodajte po redu ostale sastojke.

Izlijte tijesto na pleh obložen papirom za pečenje. Vlažnim dlanovima oblikujte okrugli kruh (oko 7-8 cm visok i promjera 20-25 cm). Po površini kruha pospite malo cijelih suncokretovih sjemenki.

Ostavite da se peče 45 minuta na 170 °C.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije