JESENSKA TORTA IZ SNOVA

Ovaj desert s jabukama i bademom jednostavan je i brzo gotov

19.10.2024.
u 14:12

Jesen je vrijeme kada najčešće pečemo kolače s jabukama, a srećom recepata je i više nego dovoljno da bismo uvijek imali inspiraciju i ideje za nešto novo. Jedan od ukusnijih načina pripreme jabuka jest izrada kolača s orašastim plodovima, a za razliku od uobičajenog odabira - oraha - u ovaj idu aromatični bademi, piše tportal.hr. 

Kolač možete složiti i klasičnom, pravokutnom kalupu, no njegova autorica Nigella Lawson osmislila ga je kao jednostavnu i neodoljivo finu jesensku tortu.

Sastojci:

Za pire od jabuka

3 slatke jabuke

1 žlica svježeg soka od limuna

2 žličice šećera

Za tortu

1 kap biljnog ulja za podmazivanje lima

8 velikih jaja

325 grama mljevenih badema

275 grama šećera u prahu

1 žlica svježeg soka od limuna

50 grama badema u listićima

Za ukrašavanje 1 žličica šećera u prahu

Priprema:

Jabuke ogulite i nasjeckajte na veće komade. Stavite ih u lonac s limunovim sokom i šećerom i zakuhajte na srednje jakoj vatri. Pokrijte posudu i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta ili dok jabuku ne uspijete zgnječiti drvenom kuhačom ili vilicom u grubi pire. (Trebali biste imati oko 285 g / 1 izdašnu šalicu pirea.)

Ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 180°C, nauljite kalup od 25 cm bademovim ili biljnim uljem bez okusa i obložite dno papirom za pečenje.

Ohlađeni pire izmiksajte s jajima, mljevenim bademima, šećerom i 1 žlicom soka od limuna. Izlijte i ostružite gumenom lopaticom radi lakšeg pečenja u pripremljeni lim, posipajte bademe u listićima i pecite 45 minuta.

Provjerite nakon 35 minuta, budući da se pećnice razlikuju i možda ćete otkriti da je torta pečena ranije — ili ćete doista morati pričekati nekoliko minuta duže. Stavite na rešetku da se malo ohladi, a zatim otvorite

Ovaj kolač je najbolje poslužiti malo topao, iako je dobar i hladan. Dok ga nosite na stol, progurajte žličicu šećera u prahu kroz fino sito da se ravnomjerno rasporedi. Uživajte!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije