Savršene su za sve

Ovim biljakama godi zaboravljanje: Neće tako lako uvenuti, dugo će izdržati bez brige

biljke
Shutterstock
17.10.2024.
u 21:28

Sanseveria zahtijeva samo povremeno zalijevanje i mogu tolerirati mnoge svjetlosne uvjete u kući od puno sunca do neizravnog ili slabog svjetla

Ovih sedam vrsta biljaka savršene su za zaboravljive vlasnike, ali i one koji žive aktivnijim životom pa ne stižu brinuti o njima.

Sanseverija

Ova biljka vam neće predstavljati nikakav problem u pogledu održavanja. “Ova sobna biljka koja se lako uzgaja može izdržati tjednima bez brige i brige”, rekao je Andrew Bunting,hortikulturalist iz Philadelphije. Objasnio je da sanseveria zahtijeva samo povremeno zalijevanje i mogu tolerirati mnoge svjetlosne uvjete u kući od puno sunca do neizravnog ili slabog svjetla, prenosi Real Simple.

Japansko drvo novca (Biljka žad)

Kompozicija ove sobne biljke prava je pobjeda za zaposlene entuzijaste sobnih biljaka. “Zbog svojih debelih kožnatih listova i stabljika u biti ima vlastite rezervoare vlage”, rekao je Bunting. Dodaje i da biljke žada mogu izdržati bez zalijevanja dulje vrijeme bez pokazivanja znakova stresa (smeđi ili usahnuti listovi). 

Zlatni puzavac

Ova biljka dobro odgovara onima koji većinu dana provode vani. “Ako ga zalijete prije odlaska na odmor, bujat će kad se vratite”, uvjeravao je Bunting. “Ova vrlo uobičajena sobna biljka. Bilo da njom želite prekriti manje ugledan dio vašeg doma ili naglasiti neki novouređeni na koji se ponosite, neće vas iznevjeriti. Raste u gotovo svim svjetlosnim uvjetima i otporna je.”

Kineski dolar (Pilea peperomioides)

Ova sorta sobne biljke može podnijeti uvjete vrlo slabog osvjetljenja i može rasti i ako je zapuštena. “Kineska zimzelena biljka dolazi u mnogim varijantama sa zanimljivim prošaranim lišćem”, rekao je Bunting. “To je popularna sobna biljka, ali se također koristi u trgovačkim centrima, gdje održavanje može biti minimalno.”

Mirni ljiljan (Jedarce)

Za vlasnike biljaka koji vrijeme provode daleko od kuće, ova bi biljka mogla biti savršen izbor. “Mirni ljiljan poznat je po svojim uspravnim tamnozelenim listovima i bijelom žličastom cvijetu”, kaže Bunting. Zahtijeva vrlo malo brige da bi bila zdrava i sretna, pa Bunting savjetuje da se prije dugog putovanja obilno zalije i pusti da voda iscuri s dna i bit će joj dovoljno za preživljavanje tjednima.

Lirasti fikus (Ficus lyrata)

Iako je ova sobna biljka prilično velika, nemojte se prestrašiti. Stabla ove smokve zapravo mogu uspijevati uz minimalnu njegu. “Vrlo je izdržljiv i može izdržati dosta vremena bez zalijevanja”, istaknuo je Bunting. “U kući će se prilagoditi različitim svjetlosnim uvjetima.”

Monstera

Minimalna količina brige pripremit će ovu biljku za uspjeh prije nego što krenete iz grada. “Prije odlaska na odmor stavite ovu biljku u kadu i doslovno je istuširajte”, objasnio je Bunting. “Bit će zahvalna na temeljitom zalijevanju i vlažnosti.” Kako biste pomogli biljci da napreduje, držite je u dijelu kuće s raspršenim sunčevim svjetlom, govori Bunting. Bitno je znati da drugi stručnjaci za biljke mole vlasnike monstere da joj listove drže suhima jer brzo mogu gnjiliti ako ostanu vlažni. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije