tradicionalni poljski kolač

Proglašena je najboljom tortom na svijetu: Evo kako napraviti sernik

26.10.2024.
u 09:56

Zbog svoje popularnosti svaka obitelj ima svoju verziju koja se prenosi s koljena na koljeno, a voljet ćete je više od klasičnog kolača od sira, odnosno cheesecakea

Sernik, pečeni kolač od sira poznat kao tradicionalni poljski kolač, jedna je od omiljenih poslastica u zemlji. Njegova bogata povijest seže stoljećima u prošlost, a ovaj se kolač često priprema za posebne prigode i obiteljska okupljanja. U Poljskoj se sernik često povezuje s proslavama, praznicima i svečanim večerama. Zbog svoje popularnosti svaka obitelj ima svoju verziju koja se prenosi s koljena na koljeno, a voljet ćete je više od klasičnog kolača od sira, odnosno cheesecakea. Tradicionalni poljski sernik radi se od svježeg sira, a često se dodaju jaja, šećer i vanilija. U Poljskoj se često peče u obliku kolača i može imati razne dodatke, poput suhog voća, čokolade ili voćnih preljeva, prenosi Zadovoljna.rs.

Sastojci:

- 500 g svježeg sira (po mogućnosti kiselog ili mladog)
- 3 jaja
- 100-150 g šećera (po ukusu)
- 1 žličica vanilin šećera ili vanilije
- 200 g mljevenog keksa (za koru po želji)
- 100 g otopljenog maslaca (za koru, po želji)
- Prstohvat soli
- Limunova korica (po želji)

Priprema kore

Ako želite staviti koricu, izmrvljeni keks pomiješajte s otopljenim maslacem. Smjesu rasporedite u podmazan kalup i dobro utisnite.

Priprema nadjeva

U većoj zdjeli vilicom izgnječite svježi sir ili ga kratko procedite mikserom dok ne postane kremast. Dodajte jaja, šećer, vaniliju, prstohvat soli i koricu limuna (ako koristite). Sve dobro promiješajte.

Kremu sipati preko kore ili jednostavno staviti u podmazan kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-40 minuta, odnosno dok sernik ne porumeni i ne postane čvrst.

Nakon pečenja sernik ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.

Sernik se može poslužiti sam ili uz dodatke poput voća, šlaga ili preljeva od čokolade. Ova ukusna torta savršena je za svaku priliku, bilo da se radi o proslavi ili jednostavnom večernjem obroku.

Uživajte u sočnoj torti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije