Sočnici su tradicionalna ukrajinska peciva punjena slatkim sirom i idealna za svaki desertni stol. Ovi ukusni zalogaji kombiniraju meko, nježno tijesto s bogatim, kremastim punjenjem. U nastavku donosimo jednostavan recept food blogerice @mariannine.carolije koji će vas oduševiti. Uživajte!
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g brašna
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 1 jaje
- 60 g šećera
- 70 g kiselog vrhnja
- 6 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 vrećica vanilin šećera
Za punjenje:
- 300 g svježeg ili posnog sira
- 50 g šećera
- 20 g gustina ili brašna
- 1 bjelanjak (žumanjak se koristi za premazivanje)
- 1 vrećica vanilin šećera
- Naribana korica 1 limuna (po želji)
Priprema:
- Miksajte maslac sobne temperature sa šećerom, soli i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla.
- Dodajte jaje i kiselo vrhnje te sve dobro umutite.
- Zatim umiješajte prosijano brašno s praškom za pecivo i zamijesite glatko tijesto.
- Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite ga u hladnjaku da odstoji 20 minuta.
- Za punjenje, u svježi sir dodajte šećer, vanilin šećer, gustin, snijeg od bjelanjaka i limunovu koricu.
- Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Ako nemate blender, sir prethodno propasirajte.
- Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od oko 4-5 mm. Kalupom promjera 9-10 cm izrezujte krugove, a zatim ih blago razvaljajte valjkom kako bi poprimili ovalni oblik.
- Na jedan dio svakog ovala stavite žličicu nadjeva, preklopite tijesto tako da nadjev ostane vidljiv, i lagano pritisnite rubove.
- Peciva složite na pleh obložen papirom za pečenje.
- Premažite ih žumanjkom pomiješanim s 1-2 žlice mlijeka.
- Po želji, oštrim nožem napravite dekorativne uzorke.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
- Kad se ohlade, sočnike možete posuti šećerom u prahu.