Američke palačinke savršen su izbor za doručak ili brunch – mekane, pahuljaste i lagano slatkaste, idealno se slažu s javorovim sirupom, svježim voćem ili čak čokoladnim preljevom. Za razliku od tankih europskih palačinki, ove su deblje i prozračnije zahvaljujući posebnom omjeru sastojaka i dodatku praška za pecivo. Najbolje od svega? Priprema je brza i jednostavna, a rezultat neodoljiv. Isprobajte ovaj recept i uživajte u pravoj američkoj poslastici!
Sastojci za američke palačinke:
- 200 g glatkog brašna
- 1 žlica šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 250 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice otopljenog maslaca (ili ulja)
- Maslac ili ulje za pečenje
Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli umutite mlijeko, jaje, vaniliju i otopljeni maslac. Postupno dodajte mokre sastojke u suhe, lagano miješajući pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i premažite ju s malo maslaca ili ulja. Ulijevajte male količine smjese u tavu (otprilike ¼ šalice po palačinki). Pecite dok se na površini ne pojave mjehurići (oko 2 minute), zatim pažljivo okrenite i pecite još 1-2 minute dok ne porumeni. Poslužite tople s javorovim sirupom, voćem, maslacem ili omiljenim dodacima.