Jedan od najpoznatijih i najljepših božićnih kolača je tzv. božićni panj. To je tradicionalna slastica, blagdanski kolač koji se poslužuje za Božić u brojnim državama, a posebno je popularan u Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, Kanadi, Libanonu, Siriji i nekoliko bivših francuskih kolonija, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu i Španjolskoj.
Spaljivanje trupaca božićna je tradicija koja datira još od srednjeg vijeka. Ljudi bi pažljivo birali božićno drvce, donosili ga u svoj dom i stavljali najveći kraj u vatru. Ovaj čokoladni kolač, poznat i kao Bûche de Noël, osmišljen je na temelju te stare tradicije. U osnovi je to čokoladni kolač napunjen kremom i prekriven čokoladnim ganacheom, a izgledom podsjeća na cjepanicu.
Recept potpisuje Nigella Lawson, celebrity chefica i autorica brojnih kuharica.
Sastojci:
Za koru:
- 6 velikih jaja (odvojeno žutanjci i bjelanjci)
- 150 grama šećera
- 50 grama kakaa u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 5 žličica šećera (za ukrašavanje)
Za nadjev:
- 175 grama tamne čokolade (nasjeckane)
- 250 grama šećera u prahu
- 225 grama mekog maslaca
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 °C.
- U velikoj, čistoj zdjeli umuti bjelanjke dok ne postanu gusti, a zatim miksajući, dodaj 50 g šećera i nastavi s miješanjem dok bjelanjci ne postanu čvrsti. U drugoj posudi umuti žumanjke i preostali šećer dok smjesa ne postane pjenasta i gusta. Dodaj ekstrakt vanilije, prosijte kakao u prahu.
- U smjesu žumanjaka polako dodaji bjelanjke. Zatim dodaj preostale bjelanjke, pažljivo ih dodajući kako ne biste izgubili zrak.
- Obložite lim za za pečenje papirom za pečenje.
- Ulij smjesu u lim i peci u pećnici 20 minuta. Ostavi da se kora malo ohladi prije nego što ju prebaciš na drugi komad papira za pečenje. Pokrijte labavom čistom kuhinjskom krpom.
- Za glazuru: otopi čokoladu - i pusti da se ohladi. Šećer i maslac miksaj dok smjesa ne postane glatka. Dodaj ohlađenu, otopljenu čokoladu i žlicu ekstrakta vanilije te ponovno miksaj dok ne dobiješ glatku glazuru.
- Stavi pečenu koru na veliki komad papira za pečenje. Obreži rubove. Tanko rasporedi glazuru preko kore. Zarolaj kolač, vodeći računa da dobiješ čvrsti kolut.
- Izreži jedan ili oba kraja lagano pod blagim kutom, zadržavajući ostatke. Ostaci, zajedno s ranije odrezanim komadima, trebaju napraviti grane: efekt dobivaš postavljanjem komada torte pod kutom da izgleda poput grane koja odlazi s velike cjepanice. Premaži preostalom glazurom, pokrivajući odrezane krajeve kao i grane.
- Teksturu drva možeš postići označavanjem kolača na način da na svakom kraju napraviš kružnice, kao u prstenovima stabala.
- Za efekt snijega, kolač pospi šećerom u prahu, piše Gastro.hr.
Sretni blagdani!