VELIKANI UMJETNOSTI I SHOWBIZA NA MFF

Popović na druženju sa studentima, Lupino fotografirao bolesnu djecu, Mandich održao forum o utjecaju glazbe na film

11.10.2024.
u 18:41

Uz priče o suradnji s velikanima poput Rolling Stonesa, Eric Claptona, Bee Geesa, AC/DC, Genesis, Arethe Franklin, Ray Charlesa, Tony Mandich ispričao je brojne anegdote ali i neka neugodna iskustva koja su mu se dogodili tijekom bogate karijere

- Najljepše ću dojmove ponijeti iz vašeg grada - rekao je to crnogorski slikar i pisac Dimitrije Popović koji je proteklih dana, u sklopu 25. Mediteran Film Festivala, boravio u Širokom Brijegu. Na poziv organizatora festivala Popović je posjetio Akademiju likovnih umjetnosti i družio se sa studentima, dok je u večernjim satima u dvorani kina Borak prikazan njegov film ''Oreol mikrokozma''.

- Ljudi, ambijent, program. Jedino mogu reći komplimente, ta riječ koja pokriva uistinu i smisao ovoga što sam doživio i što sam prošao ovdje. Dani ovdje su zaista prošli bogato i ispunjeno. Posebno mi je drago što je moj film prikazan u sklopu programa festivala, ali i kao likovnom umjetniku što sam posjetio Akademiju likovnih umjetnosti. Imao sam kontakt i razgovor sa studentima i budućim mladim autorima. Ambijent širokobriješke Akademije je zaista inspirativan, studenti imaju sve tehničke standarde, što je važno za jednu takvu instituciju i drugo, što je također važno, jesu mir i ljepota koja stimulira umjetnika da može raditi i biti posvećen svome poslu - naveo je.

Hrvatski art fotograf i kipar Stephan Lupino fotografirao je osobe s posebnim potrebama u udruzi „Marija, naša nada“ kako bi napravio dobrotvornu izložbu. Bilo je vidljivo kako ga je susret s bolesnom djecom duboko potresao.

Uz ovo veliko ime, u sklopu festivala, a u suradnji s Uredom Vlade Županije Zapadnohercegovačke za Europske integracije, velik broj ljubitelja glazbe okupio se kako bi čuli čovjeka koji je punih 30 godina bio potpredsjednik diskografske kuće Atlantic Records i koji je surađivao s najvećim pop-rock zvijezdama.

- Prvi put sam u Širokom Brijegu, a zanimljivost je da je moj otac davnih 1930-tih upravo ovdje pohađao Franjevačku gimnaziju. Velika je stvar za ovaj grad i Hercegovinu jedan ovakav festival i jako sam sretan što sam dio toga - rekao je Mandich, nakon predavanja koje je mladima održao na temu utjecaja glazbe na filmsku industriju.

Uz priče o suradnji s velikanima poput Rolling Stonesa, Eric Claptona, Bee Geesa, AC/DC, Genesis, Arethe Franklin, Ray Charlesa i mnogih drugih izdvojio je i neke od anegdota ali i neugodna iskustava koji su mu se dogodili tijekom bogate karijere. Prisjetio se velikih glazbenih hitova koje je lansirao u vrijeme kad je ta industrija bila ekonomski jača i od televizijske i filmske, te vrtoglavih iznosa koje su njihovi autori zarađivali.

- Prvi soundtrack kojeg sam promovirao je bio za film ''Exorcist'' za našu sestrinsku kompaniju Warner Bros Studio. Nekoliko mjeseci prije filma Mike Oldfield je izbacio instrumentalni album "Tubular bells'' i naša ekipa je poslala nekoliko pjesama. Direktor William Friedkin je odmah odlučio da ta glazba bude u jednoj velikoj sceni, a kad je film izašao prodaja albuma se naglo povećala. Mike je bio jako mlad i svirao nekoliko instrumenata. Osnivač Virgin Recordsa Richard Branson ga je potpisao na nekoliko godina i to je bio njegov prvi projekt. Ispostavilo se kasnije da mu je upravo on ''zaradio'' prvih milijun dolara. Poslije par godina album se prodao u nekoliko milijuna primjeraka, a Richard je danas teški milijarder. Sad vidite kako 3 minute instrumentalne glazbe može poboljšati i film ali i ostalo - rekao je Mandich.

Uz zanimljiva druženja, drugi dan MFF-a, obilježio je i snažan program u konkurenciji, kao i projekcije kratkih dokumentaraca iz programa „U fokusu“. Nakon dodjele nagrade i proglašenja pobjednika, festival će u subotu 12. listopada zatvoriti igrani film redatelja Kristijana Milića „Božji gnjev“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije