Kad u ljeti mislimo na voće, mislimo na jedno: svježe bobice! Svejedno je li riječ o jagodama (još ih ima na tržnicama, zahvaljujući sorti mjesečarke koje rode cijelo ljeto), malinama, ribizu, kupinama – sve nam pružaju savršeno osvježenje u toplim ljetnim danima. Za slatke kolače najbolji je ribiz. Zbog svog kiselkastog okusa izvrstan su dodatak desertima. U kombinaciji sa svježim mascarpone sirom i podlogom od kokosa (točnije od keksa s kokosom jer ne kanimo ništa peći, sjećaš se?) ova torta garantirano je favorit uz poslijepodnevnu kavu.
Sastojci
Za biskvit:
• 25 g maslaca
• 225 g keksa s kokosom
5 g ribanog kokosa (brašno od kokosa)
Za kremu:
• 300 g ribiza
• 125 g šećera
• 2 pakiranja učvršćivača za šlag
• 500 g mascarpone sira
• 500 g svježeg sira
• 125 g vrhnja za šlag
Priprema
1. Rastopi maslac u lončiću te ostavi da se ohladi. Za to vrijeme fino razmrvi dvopek te pomiješaj s kokosovim brašnom i rastopljenim maslacem.
2. Stavi smjesu u kalup za tortu promjera 26 cm te utisni da dobiješ kompaktnu podlogu za kolač. Stavi na 30 minuta u hladnjak da se stisne.
3. Operi ribiz, nekoliko komada ostavi po strani, a preostale bobice očisti.
4. Pomiješaj šećer i učvršćivač za šlag.
5. Pomiješaj mascarpone i svježi sir. Polako umiješaj ribiz. Potom stuci vrhnje u šlag te također umiješaj.
6. Stavi gotovu kremu na biskvit te zagladi. Stavi potom na dva do tri sata u hladnjak.
7. Izvadi tortu iz prstena te ukrasi ribizom.