PRIJETI CIJELE GODINE

Kako prepoznati norovirus? Ovo su simptomi

ilustracija
02.10.2024.
u 16:17

Iako zaraza norovirusom prijeti tijekom cijele godine, zimi su češće epidemije, obzirom na to da se puno više vremena provodi u zatvorenim prostorima pa uz nazive želučana gripa i trovanje hranom, norovirus nazivaju i virus zimskog povraćanja. Ovaj visoko zarazni virus može brzo uzrokovati izbijanja bolesti, osobito u zatvorenim zajednicama poput vrtića, škola, bolnica i brodova za krstarenje. Kako biste zaštitili sebe i svoju obitelj, važno je prepoznati simptome na vrijeme i znati kako se nositi s njim. U ovom članku istražit ćemo što je norovirus, kako ga prepoznati i koje su najbolje metode liječenja.

Što je norovirus?

Norovirus je virus koji uzrokuje upalu želuca i crijeva, poznatu kao gastroenteritis. Obično se prenosi putem kontaminirane hrane, vode ili dodirivanjem kontaminiranih površina, a može se proširiti i bliskim kontaktom s osobom koja je zaražena. Virus je otporan na mnoge uobičajene dezinfekcijske metode i može preživjeti na površinama satima, pa čak i danima.

Kako prepoznati norovirus?

Prepoznavanje norovirusa važno je kako bi pravovremeno reagirali i spriječili daljnje širenje zaraze. Simptomi noroviruse infekcije obično se javljaju vrlo brzo – unutar 12 do 48 sati. Evo ključnih simptoma po kojima možete prepoznati ovu virusnu infekciju:

Naglo povraćanje i mučnina: Povraćanje je jedan od najčešćih simptoma norovirusa, a često se javlja iznenada, bez prethodnog upozorenja.

Proljev: Vodenasti proljev je čest simptom, često popraćen grčevima i nelagodom u trbuhu.

Bolovi u trbuhu i grčevi: Ovi bolovi mogu biti intenzivni i prate proljev te povraćanje.

Blaga groznica: Iako groznica nije uvijek prisutna, zaraženi mogu osjetiti povišenu tjelesnu temperaturu do 38 °C.

Umor, glavobolja i bolovi u mišićima: Neki pacijenti osjećaju opću slabost, umor i bolove u mišićima, što može otežati svakodnevne aktivnosti.

Gel za dezinfekciju ne pomaže

Virus se širi u mikroskopskim česticama fekalija ili rigotine koje ulete u usta druge osobe. “Iznimno je zarazan, a epidemije su najizglednije u mjestima gdje više ljudi boravi zajedno primjerice školskim, studentskim i staračkim domovima ili kruzera” kaže za Mirror dr. Williams.

Dodaje kako zarazu nije uvijek moguće izbjeći zarazu, ali mjere opreza ipak postoje. “Ne oslanjajte se na gelove za dezinfekciju ruku jer oni neće ubiti virus. Perite ruke vodom i sapunom 20-ak sekundi, otprilike koliko vam treba da dvaput otpjevate ‘Sretan rođendan ti’. Osobito pazite na pranje ruku ako je netko od ukućana bolestan.

Pazite da ne dehidrirate

Kako je za zarazu sasvim dovoljno dotaknuti površinu koja je kontaminirana virusom (i potom prenijeti virus s ruke u usta) Williams sugerira i da dezinficirate sve površine i koristite drugu krpu da potom prebrišete. “Posteljinu i ručnike perite odvojeno na 90 stupnjeva Celzijevih. Izbjegavajte sirovu hranu”, kaže. Dobra stvar je u tome da simptomi nestaju sami od sebe, nakon dva, tri dana. Do tada je važno paziti da ne dehidrirate, prenosi Net.hr.

“Ako želite jesti najbolje je da se držite se klasičnih juha, riže i kruha. Svakako izbjegavajte gazirana pića jer će samo pogoršati proljev. Bebe uobičajeno nastavite hraniti mlijekom, no svakako se posavjetujte s liječnikom ako biste trebali davati još vode ili slično. I najvažnije, odmarajte se”, zaključuje.

Kako se liječi norovirus?

Budući da je norovirus virusna infekcija, antibiotici nisu učinkoviti. Liječenje je uglavnom usmjereno na ublažavanje simptoma i sprječavanje dehidracije, koja može biti ozbiljna posljedica proljeva i povraćanja. Preporučuje se: Pijenje puno tekućine, osobito vode i oralnih rehidracijskih otopina

Odmor i izbjegavanje napora

Laka prehrana koja ne iritira želudac Ako simptomi postanu teži ili potraju dulje od nekoliko dana, važno je potražiti liječničku pomoć, osobito kod rizičnih skupina. Norovirus se može spriječiti pravilnim pranjem ruku, dezinfekcijom površina i izbjegavanjem kontakta s osobama koje pokazuju simptome bolesti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije