međunarodna tržušta

Cijene nafte pale ispod 82 dolara, u fokusu američka monetarna politika

nafta
Thinkstock
22.07.2024.
u 18:51

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara budući da je među trgovcima prevladala bojazan da bi sniženje kamatnih stopa u SAD-u tek na početku jeseni moglo gurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju i zakočiti potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 68 centi nego na zatvaranju tržišta na kraju prošlog tjedna i iznosila je 81,95 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 79,44 dolara.

Trgovci već tjednima pokušavaju procijeniti kada bi američka središnja banka mogla sniziti ključne kamatne stope. 

Fedov odbor za monetarnu politiku sastat će se krajem srpnja i vjerojatno će zadržati kamatne stope na važećoj razini, nagađaju analitičari. Potrošačke cijene pale su pak u lipnju na mjesečnoj razini prvi puta od početka pandemije, potražnja za radnom snagom popušta i na tržištima strahuju da visoki troškovi zaduživanja uzimaju danak na gospodarskoj aktivnosti.

"Odgoda sniženja kamatnih stopa uključuje rizik smanjenja gospodarske aktivnosti, što bi moglo rezultirati recesijom. Taj scenarij uključuje negativne posljedice po potražnju za naftom i po njezine cijene", napominje u bilješci Razan Hilal iz Forex.coma.

Odustajanje američkog predsjednika Joea Bidena od kandidature za novi mandat nije imalo značajnijeg odjeka na tržištima nafte, zaključuju trgovci.

"Smatramo da utjecaj američkog predsjednika na proizvodnju nafte u SAD-u vjerojatno nije tako velik kao što neki misle", rekao je Suvro Sarkar iz banke DBS, napominjući da je američka proizvodnja prošle godine unatoč 'zelenim' mjerama Bidenove administracije dosegnula rekordnu razinu.

"U svakom slučaju, ako na izborima pobijedi Donald Trump, to bi moglo značiti snažniju potražnju za naftom, s obzirom na njegovo protivljenje električnim vozilima", dodao je Sarkar.

No, ukinuta ograničenja za proizvodnju u SAD-u moglo bi značiti i niže cijene, naglasio je.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 62 centa, na 84,81 dolar.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?