Barack Obama

Posjet Kubi otvorit će "novo poglavlje" u odnosima dvije zemlje

Barack Obama
20.02.2016.
u 16:03

Obama je djelovao bunovno dok je govorio o svom povijesnom posjetu Kubi 21. i 22. ožujka

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da je dijalog s Kubom - komunističkim otokom koji će posjetiti u ožujku - najbolji način "promicanja američkih interesa i vrijednosti" i pomoći kubanskom narodu.

Obama je djelovao bunovno dok je govorio o svom povijesnom posjetu Kubi 21. i 22. ožujka. Posljednji američki predsjednik koji je posjetio Kubu dok je bio na dužnosti bio je Calvin Coolidge u 1928.

- Pozdrav svima. Ovaj tjedan smo to oslužbenili. Idem na Kubu, izjavio je Obama u svom tjednom radijskom obraćanju.

Posjet dolazi nakon odluke da otvorimo novo poglavlje u našim odnosima s narodom Kube, kazao je Obama.

- Vjerujem da je najbolji način promicanja američkih interesa i vrijednosti, i najbolji način pomoći kubanskom narodu da poboljša svoj život putem dijaloga i normaliziranja odnosa između naših vlada i povećanjem kontakata između naših naroda, izjavio je Obama.

Iako "promijena neće doći na Kubu preko noći", dok se otok "otvara prema svijetu, to će značiti više prilika i resursa za obične Kubance", kazao je američki predsjednik.

Otkako je preuzeo dužnost predsjednika Obama je tvrdio da će kontakt s Kubom učliniti više nego pola stoljeća ekonomskih embarga i izolacije.

Obama je u prosincu 2014., objavio da su on i kubanski predsjednik Raul Castro održali tajne razgovore o ponovnom opribližavanju dvije zemlje. Diplomatski odnosi su obnovljeni u srpnju 2015.

Bijela kuća tvrdi da je otvaranje Kube za bujicu američkih turista i poslovnih ljudi najbrži put za unošenje promjena. Washington i Havana za sada su oprezni, poduzimajući korake ka poboljšanju trgovine, ulaganja i kretanja ljudi.

Obama je obećao "iskreno govoriti o našim ozbiljnim razlikama s kubanskom vladom, uključlujući demokraciju i ljudska prava", prenosi Fena. 

- Potvrdit ću da će Sjedinjene Države nastaviti da se zalažu za univerzalne vrijednosti kao što su sloboda govora, okupljanja i vjeroispovijesti, kazao je. Obama je završio obraćanje riječima:

- Hvala svima. A narodu Kube poručujem "nos vemos en La Habana" (vidimo se u Havani).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije