Cikla je popularno korjenasto povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih spojeva, od kojih neki imaju ljekovita svojstva.
Štoviše, ukusna je i lako se dodaje u prehranu.
Ovo su zdravstven prednosti jedenja cikle, a sve ih podupire znanost.
1. Puno nutrijenta u nekoliko kalorija
Cikla ima impresivan nutritivni profil. Niskokalorična je, ali bogata vrijednim vitaminima i mineralima. Zapravo, sadrži pomalo svih vitamina koji su ljudima potrebni na dnevnoj bazi:
U 100 grama kuhane cikle nalazi se:
Kalorije: 44
Proteini: 1,7 grama
Masti: 0,2 grama
Vlakna: 2 grama
Vitamin C: 6% preporučenog dnevnog unosa
Folati: 20% preporučenog dnevnog unosa
Vitamin B6: 3% preporučenog dnevnog unosa
Magnezij: 6% preporučenog dnevnog unosa
Kalij: 9% preporučenog dnevnog unosa
Fosfor: 4% preporučenog dnevnog unosa
Mangan: 16% preporučenog dnevnog unosa
Željezo: 4% preporučenog dnevnog unosa
Cikla također sadrži anorganske nitrate i pigmente, a oba su biljni spojevi koji imaju niz zdravstvenih prednosti.
2. Pomaže u održavanju krvnog tlaka
Cikla sadrži visoku koncentraciju nitrata, koji imaju učinak snižavanja krvnog tlaka. To može dovesti do smanjenog rizika od srčanog udara, zatajenja srca i moždanog udara.
3. Može poboljšati sportska performanse
Čini se da nitrati utječu na tjelesne performanse poboljšavajući učinkovitost mitohondrija, koji su odgovorni za proizvodnju energije u stanicama.
Jedenje cikle može poboljšati sportske performanse poboljšavajući potrošnju kisika i produžavajući vrijeme do pojave osjećaja iscrpljenosti. Kako bi se povećali učinci, ciklu bi trebalo konzumirati 2-3 sata prije treninga ili natjecanja.
4. Može pomoći u borbi protiv upale
Cikla sadrži pigmente nazvane betalains, koji potencijalno mogu imati niz protuupalnih svojstava.
Međutim, većina istraživanja u ovom području provedena su na štakorima, stoga treba provesti daljnja istraživanja.
5. Može poboljšati probavu
Cikla je dobar izvor vlakana koja su korisna za zdravu probavu, kao i za smanjenje rizika od brojnih kroničnih zdravstvenih stanja.
6. Zdravlje mozga
Cikla sadrži nitrate, koji mogu pomoći u povećanju dotoka krvi u mozak, poboljšati kognitivne funkcije i eventualno smanjiti rizik od demencije. Međutim, potrebno je više istraživanja u ovom području.
7. Može pomoći u borbi protiv raka
Studije na izoliranim ljudskim stanicama i štakorima pokazale su da pigmenti u cikli mogu pomoći u smanjenju rasta stanica raka.
8. Potiče gubitak kilograma
Prvo, cikla ima malo kalorija i puno vode. Vlakna u cikli također mogu pomoći u poticanju mršavljenja smanjenjem apetita i promicanjem osjećaja sitosti, čime se smanjuje ukupni unos kalorija.
9. Pomaže kod anemije
Cikla je bogata željezom, bitnom komponentom crvenih krvnih stanica. Bez željeza, crvena krvna zrnca ne mogu prenositi kisik po tijelu.
Ljudi koji imaju nisku razinu željeza ponekad mogu razviti stanje koje se naziva anemija zbog nedostatka željeza. Dodavanje izvora željeza u prehranu može smanjiti rizik od ovog stanja.
Simptomi anemije uzrokovane nedostatkom željeza uključuju:
-umor
-vrtoglavica
-otežano disanje
-glavobolje
-ubrzan rad srca
10. Ukusna i jednostavna za uključivanje u svakodnevnu prehranu
Od cikle se može napraviti sok, može se peći, kuhati na pari ili ukiseliti. Također, mogu se kupiti prethodno kuhana i konzervirana radi praktičnosti.
Pri kupnji svježe cikle odaberite one komade koji su teški zbog svoje veličine sa još pričvršćenim svježim zelenim lisnatim vrhovima.
Evo nekoliko ukusnih i zanimljivih načina da dodate još cikle u svoju prehranu:
Salata od cikle: Naribana cikla ukusan je i šaren dodatak salati od kupusa.
Umak od cikle: Cikla pomiješana s grčkim jogurtom čini ukusan i zdrav umak.
Sok od cikle: Svježi sok od cikle je najbolji, jer sok kupljen u trgovini može imati visok sadržaj šećera i može sadržavati samo malu količinu cikle.
Listovi cikle: Listovi cikle mogu se kuhati i uživati kao špinat, stoga ih nemojte izbacivati.