Kako skuhati savršenu rižu?
Bijela. smeđa, dugog zrna,.. Postoji više vrsta riže i postoji više pogrešaka koje rade mnogi pri njenoj pripremi. Evo koje su to...
Krivi lonci
Uzmemo prvi lonac pri ruci za skuhati rižu, biramo samo potrebnu veličinu posude. To je jedna od pogrešaka na koju bi rijetko tko obraćao pozornost. Poželjno je da lonac za kuhanje riže ima deblje dno kako bi se toplina ravnomjerno širila i postupno zagrijavala. Debelo dno lonca ima ključnu ulogu i u procesu apsorpcije i "oblikovanju parnih džepova" koji su vrlo bitni pri kuhanju riže. Birajte lonce koji su pogodni i za pečenje u pećnici, prenosi Vecernji.hr
Ne ispirete rižu
Sjećate se koliko su vremena vaše mame i bake provodile za stolom odvajajući zrno po zrno riže kako bi bile sigurne da neće u loncu završiti i neka nečistoća? Danas većinom mnogi u vodu pripremljenu za kuhanje riže samo istresu zrna, posole i nastave kuhati. Preporuka je oprati rižu prije kuhanja pod mlazom hladne vode dok voda ne postane ponovno bistra. Moguće je da na zrnima riže ostanu tragovi prvljaštine nakon obrade i/ili pakiranja.
Namakanje riže
Ako prefereirate aromatičnu rižu, basmati ili neku drugu vrstu, preporuka je rižu malo namočiti prije kuhanja. Ako volite kuhati s vinom ili radite rižoto s morskim plodovima, svakako rižu namočite u malo vina da "povuće" aromu.
Kuhanje na laganoj temperaturi
Mnogi će se čuditi zašto se riža raskuha, ali problem može biti u tome da rižu kuhate na prejakoj vatri. Kuhajte je na srednje jakoj vatri.