Najljepši su oni kolači ili pite koji se prave brzo i od jednostavnih sastojaka. Na jesen je najljepše kada se kućom proširi miris jabuke i cimeta. Zato napravite ovu laganu pitu od 5 sastojaka. Možete je poslužiti s kuhanim vinom ili toplom čokoladom.
Pita s jabukama je popularna u cijelom svijetu, a svaka zemlja ima neki svoj način kako je priprema. Donosimo recept za pripremu za koji vam ne treba mnogo truda, a ni vremena, piše Stvarukusa.
Sastojci:
4 jabuke
2 jajeta
50 g šećera
100 ml mlijeka, sobne temperature
200 g pšeničnog brašna
Priprema:
Jabuke isjecite na kriške, pa prelijte s malo limunovog soka. Premažite tepsiju maslacem i stavite jabuke. Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte mlijeko i još malo sjedinite mikserom. Zatim dodajte brašno i opet umutite. Stavite smjesu preko jabuka.
Pecite na 190°C nekih 40 minuta.