Jednostavno savršene

5 zdravih zamjena za jela s krumpirom

06.11.2020.
u 09:56

Mislite da ne možete bez krumpira? Prvo isprobajte neke od ovih zamjena za ovu omiljenu namirnicu.

Krumpiri nisu nezdrava namirnica ako se ne prže u ulju i ako se ne pretjeruje u konzumacij, piše Ordinacija.hr.

Krumpir ima nezasluženo loš ugled zbog čega su ga mnogi svjesno izbacile iz prehrane. Međutim, ako se priprema bez prženja i servira bez masnoća, jedan krumpir ima samo 110 kalorija i više desetaka zdravih fitokemikalija i vitamina. Odlikuje ga velika minerala (između ostalih kalcij i jod) i vitamina (C vitamin te vitamini B skupine), a od minerala sadrži znatne količine bakra, cinka, fosfora, kalija, kalcija, mangana...

Minerali i vitamini koncentrirani su ispod ljuske krumpira, pa je preporučljivo guliti što tanji sloj. Najzdraviji je zato krumpir kuhan u ljusci, i to u poklopljenoj posudi. Također sadrži visokokvalitetni škrob, bjelančevine i prehrambena vlakna. Krumpir se zapravo ubraja u dijetalne namirnice koje su poželjne za održavanje normalne tjelesne težine - kalorije dobiva dodavanjem masnoća i prženjem.

Ako krumpir ne možete jesti samo kuhan u slanoj vodi, isprobajte neke od ovih zdravijih verzija.

1. Umjesto pečenog krumpira ispecite repu

Ova biljka koja spada u biljnu porodicu kupušnjača iznimno je nutritivno bogata namirnica. I listovi i sam korijen biljke od davnina se koristi u narodnoj medicini što ne čudi s obzirom na to da je repa prepuna vitamina C i A, željeza, kalcija, bakra i sl. Osim toga, odličan je saveznik i u borbi s viškom kilograma budući da može biti izvrstan antioksidans.

 

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, očistite par komada repe, posolite i premažite s maslinovim uljem. Pecite oko 30 minuta dok ne poprime smeđu boju i omekšaju. Za dodatan okus, koji će vas podsjećati na pečeni krumpir, odajte malo ružmarina.

2. Napravite pomfrit od batata

Batat je veliki izvor energije, ima malo šećera i puno škroba. Osim što ima iznimni okus, velik je izvor minerala i vitamina, pa opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima. Batat se može pripremiti za jelo vrlo jednostavno poput kuhanog ili pečenog krumpira. Najbolje je ako se kuha 40-50 minuta, a može se narezati na kriške i frigati. Spremiti se može i pire, a vrlo je ukusan i čips od batata.

 

Priprema: Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva, očistite batat i narežite na tanje trakice. Dodajte sol i maslinovo ulje, te malo kumina i korijander te dodajte papar. Na masni papir posložite tako narezani batat i pustite da se peče 25 minuta, a tijekom pečenja ga jednom okrenite.

 

Shutterstock

 

3. Umjesto pirea od krumpira, pripremite ga od cvjetače

Cvjetača je dragocjena riznica vitamina C - jedna šalica cvjetače sadrži gotovo jednaku količinu vitamina C kao i naranča srednje veličine, a taj je vitamin svima potreban, posebno zimi.

Priprema: Skuhajte cvjetaču, u velikoj posudi ju pomiješajte s mlijekom i malo maslaca te sve dobro izgnječite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte sol i papar.

 

Foto: Shutterstock

 

4. Umjesto čipsa od krumpira, napravite ga od kelja

Kelj je izuzetno hranjiva, a niskokalorična namirnica. Nepravedno podcijenjeno, ovo povrće donosi mnoge dobrobiti za naše zdravlje, ali i ljepotu. Bogato je mikronutrijentima, uključujući vitamine A, C i B6, kalcij, željezo, kalij, mangan, bakar te klorofilom i zdravim karotenoidima. Sadrži lutein i zeaksantin koji štite zdravlje očiju.

 

Priprema: Potreban vam je jedan mali kelj kojega ćete nakon pranja dobro osušiti, premazati maslinovom uljem o posoliti. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Listove stavite na papir za pečenje i pecite 5 do 10 minuta. Dok se peku, promatrajte ih i izvadite iz pećnice kad dobiju zlatnosmeđu boju.

 

Shutterstock

 

5. Ispecite korijen celera umjesto krumpira

Stabljika celera je u većini slučajeva sastavljena od 83 posto vode i zdrave količine vlakana. Celer djeluje na tijejelo kao diuretik, a dobar je i kod iskašljavanja. Sjajno je sredstvo protiv nadimanja te služi kao prva pomoć kod astme i probavnih problema. Celer je odličan izvor vitamina K i C, kalija, folne kiseline i vlakana.

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, ogulite stabljike celera i narežite na kockice. Premažite uljem i posolite. Stavite na masni papir i pecite 30 minuta, sve promiješajte i vratite u pećnicu još 60 minuta.

A. A.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije