Zabranjeni aditiv u kroasanima iz BiH otkriven je na granici

Aditive konzumiramo svaki dan, a mogu nam uništiti zdravlje

20.07.2024.
u 17:01

Uživamo u raznovrsnosti okusa i boja u hrani, ali koliko često razmišljamo o cijeni koju plaćamo za tu raznolikost? Aditivi u prehrani tajna su začina koja često prolazi ispod radara prosječnog potrošača, a utjecaj tih "tihih ubojica" na ljudski organizam je nevjerojatan, piše Večernji list BiH.

Rizik za zdravlje

Zabranjeni aditiv otkriven je u prehrambenom proizvodu iz Bosne i Hercegovine, objavio je Europski sustav za sigurnost hrane u srijedu. Riječ je o sorbinskoj kiselini, odnosno aditivu E200 koji je pronađen u kroasanima s vanilijom koji su trebali završiti na hrvatskom tržištu. Srećom, štetne su tvari analizom otkrivene na hrvatskoj granici pa je cijela pošiljka odmah uništena. U jednom je uzorku, tako, utvrđen udio od 2465 mg po kg, a u drugom 2618 mg po kg aditiva u kroasanu. Prema preporuci Europske komisije, dopuštena najviša koncentracija sorbinske kiseline u finim pekarskim proizvodima iznosi 2000 mg po kg. Kako se navodi u obavijesti, kroasani su iz BiH, a trebali su biti uvezeni u Hrvatsku. Predstavljali su potencijalni rizik za zdravlje, pa su uništeni. Sorbinska kiselina zapravo je konzervans s antimikrobnim djelovanjem koji uništava plijesni i kvasce te neke bakterije. Zato se naširoko primjenjuje u prehrambenoj industriji, posebno za konzerviranje mliječnih i pekarskih proizvoda. Taj je aditiv najmanje toksičan antimikrobni konzervans koji se koristi u prehrambenoj industriji. No, neka znanstvena istraživanja pokazala su da u kombinaciji s drugim tvarima u probavnom traktu može stvarati potencijalno kancerogene spojeve. Prehrambeni aditivi kemijske su tvari koje se dodaju hrani kako bi poboljšale njezinu boju, okus, teksturu ili produljile rok trajanja. Često su identificirani na etiketama kao E-brojevi.

Opasne posljedice

Jedan od najopasnijih E-ova kojeg se treba čuvati zasigurno je mononatrijev glutaminat (MSG). Označen kao E621 na deklaracijama proizvoda, često se navodi kao aditiv koji može imati negativan utjecaj na ljudsko zdravlje. Njegova učestala upotreba može izazvati simptome poput pojačanog lupanja srca, bolova u prsima, glavobolje, mučnine i vrtoglavice. Postoje tvrdnje da velike količine ovog aditiva potiču receptore živčanih stanica i dovode do njihove smrti. Važno je napomenuti da E621 sam po sebi može biti opasan, ali kada se kombinira s drugim aditivima, poput E626 do E635, moguće je da uzrokuje dodatne štete. Stoga proizvođači hrane ponekad preferiraju razdvajanje tih aditiva kako bi izbjegli potencijalne negativne učinke na zdravlje. Mononatrijev glutaminat (MSG) pojačivač je okusa koji se sastoji od natrija i glutaminske kiseline. Glutaminska kiselina djeluje na receptore na jeziku i u mozgu, čime poboljšava percepciju hrane kao ukusnije. Postoje i kontroverzna stajališta o tome kako MSG može utjecati na krvno-moždanu barijeru, odnosno obrambeni sustav koji ima funkciju sprječavanja ulaska toksina u mozak te svojim pojačanim podražajima iscrpljuje stanice mozga, što može prouzročiti njegovo oštećenje. Osim toga, MSG se povezuje s povećanjem osjećaja gladi, posebice utječući na hipotalamus, dio mozga odgovoran za regulaciju gladi. To može potaknuti želju za konzumacijom hrane, što može dovesti do pojave gojaznosti. MSG se često koristi u raznim prehrambenim proizvodima, uključujući instant-juhe, gotova jela, brzu i zamrznutu hranu, dodatke jelima, grickalice, margarin, senf, žvakaće gume, topljeni sir i tjesteninu. Važno je napomenuti da MSG ponekad može biti skriven pod različitim nazivima na deklaracijama proizvoda, kao što su "prirodna aroma", "ekstrakt kvasca", "hranjiva tvar" ili slično.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?