Ako ste ljubitelj čaja, evo dobrih vijesti za vas.
Istraživanje provedeno na Sveučilištu Perking pokazalo je da ispijanje čaja poboljšava osobama da se lakše usredotoče i potiče kreativnost. Svaki čaj nastao od biljke Camellia sinensis sadrži čaj, bez obzira o kojoj se vrsti radi.
Čajevi koji ne sadrže kofein su biljni i voćni čajevi, takozvani uvarci ili infuzi. Postoje neke biljke koje sadrže kofein i djeluju vrlo razbuđujuće, kao što su guarana, yerba mate i guayusa. I bijeli čaj sadrži određenu dozu kofeina, no u gotovo zanemarivoj količini naspram crnih čajeva.
Količina kofeina u čaju varira i u svakoj vrsti, pa ga tako neki zeleni čajevi imaju više a neki manje. Kofein se u čaju naziva tein, no radi se o istom spoju. Navodi se da tanin u čaju djeluje na usredotočenost i kreativnost. Prema istraživanju, tim psihologa proveo je istraživanje u koje je uključio 50 studenata koji su riješavali dva odvojena testa. Studenti u dobi od 23 godine, podijeljeni su u dvije skupine.
Jednoj skupini studenata dali su čašu vode dok su ostali dobili šalicu crnog čaja prije testiranja. Rezultati, objavljeni u časopisu Food Quality and Preference, pokazali su da konzumiranje čaja kroz dan, a prije obavljanja određenih zadataka, utječe na fokusiranost i kreativnost.
Studenti su trebali složiti atraktivnu i kreativnu konstrukciju uz pomoć kocki za slaganje, a druga skupina studenata trebala je osmisliti zanimljivo ime za fiktivni "noodle restoran".
Njihova rješenja ocjenjivali su drugi studenti koji nisu sudjelovali u prvom dijelu istraživanja. Autori istraživanja naveli su u zaključcima da uspješnost kreativnih zadataka ovisi o količini čaja koju osobe konzumiraju na dnevnoj bazi.