Čišća koža, bolja probava i pomoć pri mršavljenju prednosti su koje donosi jabučni ocat. Barem tako kažu. Potrebno je sam popiti ga ujutro na prazan želudac, a možete dodati i med i vodu kako bi išlo lakše. Sirovi jabučni ocat sadrži dobre bakterije, koje obnavljaju mikrobiom crijeva, ali i vitamine, minerale i enzime.
O jabučnom octu se definitivno priča i, s obzirom na to da sam sam i sama provela studije o njemu, vjerujem da je više od drevnog kućnog lijeka ili otmjenog octa za prelijevanje salate, kaže dr. Darshna Yagnik, predavačica biomedicinskih istraživanja na Sveučilištu Middlesex zaDaily Mail.
Njezini komentari nadovezuju se na prošlotjednu vijest da svakodnevna doza može pomoći pri mršavljenju. Ova zamjenska opcija ponovno se pojavila na sav glas nakon vijesti da popularni Ozempic može imati nuspojave, piše Ordinacija.hr.
Studija dokazuje korist
U studiji objavljenoj u BMJ Nutrition, Prevention & Health, 120 ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilih ljudi dobivalo je ili jabučni ocat ili placebo svaki dan prije doručka. Oni koji su dobivali ocat izgubili su više na težini od placebo grupe, a oni koji su uzimali najviše (15 ml dnevno) izgubili su do 8 kg u 12 tjedana.
Oni koji su konzumirali jabučni ocat također su imali poboljšanu razinu šećera i kolesterola u krvi, izvijestili su istraživači koje je vodio dr. Rony Abou-Khalil sa Sveučilišta Svetog Duha u Kasliku u Libanonu.
Rezultati su prilično značajni i neočekivani. To je zato što smo uvijek mislili da postoji nešto u octenoj kiselini što se veže s ugljikohidratima kako bi se smanjila njihova apsorpcija, ali u ovoj studiji ocat je uziman ujutro na prazan trbuh, tako da je imao potpuno različit neovisni učinak, rekao je Aidan Goggins, farmaceut i neovisni savjetnik u industriji dodataka prehrani.
Teorija dr. Yagnika je da octena kiselina u jabučnom octu učinkovito podiže razinu acetata u krvi, što potiče razgradnju masnih kiselina i sprječava stvaranje novih masnih kiselina – što potencijalno pomaže u jačanju metabolizma masti.
Ipak, drugi su stručnjaci doveli u pitanje metodologiju studije jer nije navedeno što su još sudionici jeli niti promjene u njihovom unosu kalorija. Također, sudionici u studiji su bili mladi – u dobi od 12 do 25 godina – pa nije jasno kakve bi rezultate imali stariji.
Pomoć u kontroli šećera
Kada je riječ o šećeru u krvi, studije na ljudima pokazale su da jabučni ocat povećava unos glukoze u mišiće. Također usporava pražnjenje želuca i aktivnost enzima u crijevima, a sve to pomaže u kontroli razine šećera u krvi.
Brojna su istraživanja pokazala da bi jabučni ocat mogao pomoći u kontroli razine šećera u krvi i snižavanju kolesterola, kaže dr. Yagnik.
Dodao je i kako spojevi u jabučnom octu povećavaju ‘dobre’ masnoće kao što je HDL kolesterol, koji pomaže u čišćenju ‘lošeg’ kolesterola prenoseći višak količina u jetru gdje se on razgrađuje.
Podizanje imuniteta
Zasebno, ona i njezin tim promatrali su potencijalnu ulogu jabučnog octa u borbi protiv infekcija i jačanju imuniteta.
Do toga je došlo nakon što je dr. Yagnik sama pojela nešto što nije trebala sa stražnje strane hladnjaka i osjetila je mučninu te bol u trbuhu. Sjetila se priče starih žena o jabučnom octu kao mogućem lijeku.
Doslovno sam mogla osjetiti da mi se nešto događa u trbuhu i osjećala sam se bolje u roku od deset minuta, kaže ona.
Testirajući to u laboratorijskim studijama, njezin tim je otkrio je da jabučni ocat ima antimikrobne učinke i da se može boriti protiv E. coli i MRSA. Rezultati studija s drugim octima nisu bili ni približno tako dobri.
U nastavku testiranja octa na bijelim krvnim stanicama otkrili su da smanjuje odgovor citokina, proteina koji igraju ključnu ulogu u kontroli ostalih stanica imunološkog sustava, kao i krvnih stanica i kontroliraju upale.
Moguće nuspojave
Ljudi koji uzimaju lijekove za dijabetes ili tablete za mršavljenje moraju se posavjetovati s liječnikom prije uzimanja jabučnog octa jer može doći do interakcija. Također može oštetiti tkivo u dušniku i uzrokovati žgaravicu, kaže Aidan Goggins.
Kiselina iz octa može oštetiti i zubnu caklinu, upozoravaju zubari.