Počela je sezona šljiva, a to znači da ćemo se u idućih mjesec-dva družiti s ovim omiljenim voćem. Zato je potrebno oboružati se savršenim receptima i dobro iskoristit idućih nekoliko tjedana, jer, nažalost, sezona šljiva ne traje dugo. Jedan od naših omiljenih recepata je savijača sa šljivama, a ako se dobro pripremi, sigurno će raspametit sve ukućane i goste. Šljive se vole s cimetom, no sjajno će se složiti i s vanilijom te bademima.
Kombinaciji tako možeš dodati i skuhani puding od vanilije koji će štrudlu učiniti bogatijom i zasitnijom. Također, tijesto svakako premaži maslacem kako bi bilo hrskavije, a savijaču možeš prije pečenja posipati i smeđim šećerom koji će se za vrijeme pečenja divno karamelizirati, prenosi miss7.hr.
Sastojci:
6 listova tijesta za savijače, 1000 g šljiva, 80 g smeđeg šećera, 80 g maslaca, 100 g krušnih mrvica, mljeveni cimet, limunova korica, 2 žlice kokosovog ili smeđeg šećera
Priprema:
1. Očisti šljive od koštica, izreži na četvrtine i pirjaj na maslacu i šećeru.
2. Kada su gotove, dodaj im cimet i limunovu koricu.
3. List tijesta za savijače premaži maslacem, pa ga poklopi drugim listom koji zatim poškropi otopljenim maslacem i stavi šljive koje ćeš posuti mrvicama.
4. Savij i stavi u lim. Postupak ponovi sve dok ne potrošiš sav nadjev.
5. Savijače namaži preostalim maslacem i peci 20 minuta na 200°C ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
Dobar tek!