Bakina kuhinja: Pita sa sirom i tikvicama od kupovnih kora ima nekoliko tajni sočnosti

22.09.2024.
u 08:33

Ako nemate volje praviti domaće tijesto, pita sa sirom ispast će uz malo truda odlično i s kupovnim korama. Kako bi bila sočnija, dodali smo joj naribane tikvice, dva jaja i dva mala kisela vrhnja. Po želji možete koristiti punomasne ili posne proizvode. Pita sa sirom bit će gotova u trenu, a tajna njezine sočnosti i mekoće je u premazivanju kora, načinu stavljanja sira, ali i motanja, piše Mirovina.hr. 

Pita sa sirom najbolja je od domaćih kora koje možemo umijesiti sami. Ipak, nemamo uvijek ni volje ni vremena za domaće tijesto. U tom će nam slučaju poslužiti kupovne kore, a kupiti možemo i one domaće na tržnici. Našoj smo piti sa sirom dodali ribane tikvice, a uz jaja i vrhnje sočnost nije izostala. Dobra stvar je što ovo jelo možemo pripremiti brzo, a s obzirom na količinu ukusnom pitom nahranit ćemo gladne ukućane ili iznenadne goste. Premda svi znaju smotati kore s nadjevom, načina pripreme je mnogo. Tajna ovog recepta je u načinu premazivanja, raspoređivanju sira, ali i načinu motanja kora.

SASTOJCI:

  • pakiranje kora
  • 500 grama svježeg sira
  • dvije tikvice
  • dva kisela vrhnja
  • dva jaja
  • ulje
  • sol

PRIPREMA:

Upalite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva i dobro nauljite tepsiju u kojoj ćete peći pitu. Tikvice operite, ogulite i naribajte. Pustite da odstoje pa višak vode ocijedite. Umutite dva jaja pa dodajte jedno vrhnje, pola decilitra ulja i žličicu soli te sve dobro promiješajte. Ta će vam smjesa trebati za premazivanje kora.

Motajte po dvije kore tako da najprije gornju premažete s nekoliko žlica smjese od jaja, ulja i vrhnja. Potom dodajte šaku ribanih tikvica, a na kraju svježi sir. Sir stavljate u hrpicama malom žličicom u dva reda. Otprilike stane od četiri do pet hrpica u svaki red. Pazite da sve sastojke rasporedite tako da imate dovoljno za pet pita. Prilikom stavljanja sastojaka pripazite i da vam gornji dio kore bude prazan od nadjeva (sira i tikvica) zbog lakšeg motanja.

Bočne rubove kora najprije preklopite za otprilike jedan centimetar pa krenite motati od gornjeg, praznog dijela kora prema punjenju. Preklop u tepsiji stavite prema dolje. Stavljajte pite jednu do druge i kada napunite tepsiju, kore dobro premažite drugim vrhnjem u koje po želji možete dodati i malo ulja. Po potrebi sve još malo posolite. Pecite na oko 180 stupnjeva pola sata. Pita je najfinija za jesti čim se malo ohladi, ali može se konzumirati i idući dan.

Sve naše recepte iz Bakine kuhinje možete pogledati ovdje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije