Slastan kolač

Bez pečenja: Prefina blagdanska rolada bez grama brašna i jaja

14.12.2020.
u 19:52

Slastan kolač za blagdane možete napraviti i bez paljenja pećnice. Poput ove sirove rolade od kakaa koje se radi od cjelovitih namirnica te je mogu jesti i osobe koje ne jedu namirnice životinjskog porijekla.

Najvažniji dio recepta je imati dobar blender ili sjeckalicu kako biste mogli samljeti sve namirnice u čvrstu i ukusnu pastu.

Sastojci za „biskvit“, odnosno gornji omotač rolade:
120 grama mljevenih badema
50 grama zobenih pahuljica
8 mekanih datulja (poput Medjool datulja)
2 žlice kakao praha
2 žlice rastopljenog kokosova ulja
1 žlica meda, agave sirupa ili javorova sirupa
prstohvat soli

Za nadjev rolade:
150 grama indijskih oraščića
3 žlice vode
1 limenka kokosova mlijeka (400 ml)
1-2 žlice meda, agave sirupa ili javorova sirupa
1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema:
1. Namočite indijske oraščiće u vodi četiri sata prije pripreme kolača ili preko noći.

2. U blenderu ili sjeckalici sameljite bademe i zobene pahuljice dok ne dobijete prah.

3. Dodajte datulje (bez koštica), zaslađivač, kakao prah, rastopljeno kokosovo ulje i prstohvat soli. Miješajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Po potrebi dodajte žlicu-dvije obične vode kako biste dobili teksturu po želji.

4. Ljepljivu smjesu prebacite između dva komada papira za pečenje te razvucite na ravnu površinu. Stavite smjesu u hladnjak dok pripremate nadjev.

5. U blenderu ili sjeckalici sameljite namočene i ocijeđene indijske oraščiće s nekoliko žlica vode dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte ohlađeno kokosovo mlijeko, ekstrakt vanilije, zaslađivač i procesirajte sve dok ne dobijete glatku kremu.

6. Prebacite smjesu u hladnjak na sat vremena da se stisne.

7. Nadjev premažite preko razvučene i ohlađene baze od zobenih pahuljica i badema.

8. Pažljivo zamotajte u roladu, omotajte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.

9. Izvadite iz zamrzivača 30 minuta prije posluživanja. Narežite sirovu roladu i dobar tek!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije