Torta koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim! Podloga s đumbirom i poširanim kruškama pružit će vašem nepcu nezaboravnu kombinaciju osebujno-ljutkastoga i osvježavajuće-slatkoga okusa, piše Ordinacija.hr.
Nakon božićnih i novogodišnjih zasitnih i visokokaloričnih kolača, vrijeme je za nešto laganiju verziju u kojoj ćete još uvijek zadržati toplinu zimskih okusa. Zbog svojih sastojaka, ova torta savršena je i za osobe intolerantne na gluten.
Bezglutenska torta s đumbirom, kruškama i bademima
Potrebni sastojci:
- 200 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 4 jajeta
- 220 g mljevenih badema
Karamelizirane kruške s đumbirom:
- 300 g đumbira
- 1 mahuna vanilije
- 550 g šećera u prahu
- 4 kruške
- 20 g maslaca
Priprema:
- Kruške ogulite, đumbir usitnite i zajedno s mahunom vanilije, koju ste očistili od sjemenki, stavite u posudu
- Dodajte 400 g šećera i 700 ml vode. Pustite da proključa, a onda nekoliko minuta na smanjenoj vatri pustite neka se svi okusi još dodatno pomiješaju
- Koristeći žlicu, pažljivo spustite kruške na dno te smjese i pustite da se krčkaju oko 10 minuta, dok ne omekšaju
- Izvadite kruške iz tekućine i ostavite ih sa strane da se ohlade
- Obložite kalup promjera 25 cm papirom za pečenje
- Iskoristite ostatak šećera - 150 g koji ćete pomiješati sa 100 ml vode na visokoj temperaturi. Miješajte dok ne dobijete zlatno-smeđu smjesu.
- Tu smjesu pomiješajte s maslacem dok ne dobijete karamelu, a zatim tanko obložite kalup tom smjesom.
- Izrežite ohlađene kruške na kriške i pažljivo ih aranžirajte u toploj karameli u kalupu
- Zagrijte pećnicu na 180ºC
- Za biskvit, pomiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu
- Dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte bademe i sve pomiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu
- Tu smjesu stavite na kruške i pecite između 30 i 35 minuta.
- Pustite da se ohladi, rastvorite kalup i pažljivo okrenite tortu "naglavačke" kako biste je rezali za serviranje.
Uživajte u zimskoj poslastici!