Dugoočekivani eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology je počeo. Kao i prethodnih godina, prvi od mnogih događaja u sklopu performansa BLAŽ Enology bio je sommelierski tečaj prvog stupnja koji je i ove godine Udruga “BLAŽ Enology” u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru organizirala u Wine hotelu Cesarica u Međugorju.
25 vinara iz Hercegovine
Voditelj ovoga tečaja bio je Dražan Dennis Šunjić (WSET). Šunjić je rođeni Mostarac, trenutačno nastanjen u Rijeci, a tri desetljeća živio je u Londonu, gdje se cijelo to vrijeme na različite načine bavio vinima, a svoje znanje već godinama u sklopu BLAŽ-a prenosi i polaznicima sommelierskog tečaja.
Andrija Vasilj, vinar i predsjednik Udruge “BLAŽ”, zahvalio je sudionicima sommelierskog tečaja prvog stupnja, ističući kako ovaj tečaj organiziraju u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru.
- Zahvaljujući Udruzi “BLAŽ” s ovogodišnjim polaznicima imat ćemo 320 certificiranih sommeliera prvog stupnja. Posebno me raduje što se u sve naše projekte, kao i u Udrugu “BLAŽ” uključuje sve više mladih ljudi - kazao je Vasilj te najavio kako će diplome polaznicima biti uručene 1. rujna na eno-gastro zabavnom performansu BLAŽ Enology koji će se održati u Sport centru Međugorje s početkom u 18 sati.
Najavio je Vasilj i kako će se do tada održati radionica o blatini i žilavki koju će voditi Tomislav Jakupović, a bit će organizirano i druženje hercegovačkih vinara s jednim od najboljih hrvatskih sommeliera Sinišom Lasanom, koji će im dati savjet kako mogu dodatno popraviti svoja vrhunska vina koja su već osvojila svijet. Ovo nije samo fraza, a potvrda prethodne rečenice stigla je i nedavno na najvećem sajmu vina Decanter u Londonu, gdje su brojna hercegovačka vina okićena medaljama, a ukupno su u Hercegovinu donijeli 39 medalja.
Na ovogodišnjem, sedmom festivalu BLAŽ Enology sudjelovat će 25 hercegovačkih vinara te kao gost i vinar iz Hrvatske, koji će predstaviti svoja vina.
Uz najbolje plodove vinove loze, na ovom festivalu će se predstaviti i najbolji plodovi maslina, biljke koja sve više, uz lozu, osvaja Hercegovinu, a maslinare okuplja kroz Hercegovačku udrugu uljara i maslinara. Oni će prezentirati najbolje od svojih plodova, kao i drugi gosti gastronomskog kutka - Karliko, Puđa sir, Mljekara Livno… Sve to uz odličnu hranu prikladnu vrhunskim vinima ujedinit će ovogodišnji BLAŽ chef Danijel Biokšić.
Pokrovitelji ovogodišnjeg eno-gastro zabavnog performansa BLAŽ Enology su Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, USAID Turizam, Međunarodna zračna luka Mostar, HT Eronet, Vanjskotrgovinska komora BiH i Mercedes Benz Auto Lijanovići d. o. o., dok su sponzori manifestacije JP Elektroprivreda HZ HB, Općina Čitluk, Delta Security, ProCredit Bank, Croatia osiguranje, Hotel Grande Casa, Wine hotel Cesarica, Sport centar Međugorje.
Više od tisuću posjetitelja
Na ovom tradicionalnom događaju sudjeluje više od tisuću posjetitelja, a ove godine zabavljat će ih sestre Ivana i Marija Husar, klapa Sebenico…
- Pridružite nam se i uživajmo zajedno u najboljim vinima Hercegovine - pozvala je Marija Husar, a pozivaju i drugi sudionici ističući kako je BLAŽ najbolja vinska fešta na ovim prostorima, koja je uz višegodišnju tradiciju postala i pravi vinski blagdan s brojnim popratnim sadržajima.
Druženje vinara, maslinara, proizvođača hrane u Međugorju s posjetiteljima svakako je vrhunac eno-gastro zabavnog performansa BLAŽ Enology, ali ove godine to ne znači i završetak. Dojmovi se do kraja neće ni slegnuti, a Udruga “BLAŽ” organizirat će u listopadu predavanje dr. sc. Caroline Gilby.
Ona je konzultantica koja već dugi niz godina piše o vinima, posebice se specijalizirala za vina središnje i istočne Europe, a članica je i predsjednica mnogih žirija koji ocjenjuju vina, među kojima je i Decanter u Londonu koji se smatra vinskom olimpijadom, na kojemu su ove godine vinski svijet posebno oduševile hercegovačke autohtone sorte blatina i žilavka koje su spremne za kušanje prve rujanske večeri od 18 sati u prekrasnom ambijentu, uz bazene Sport centra Međugorje.•