Umjesto cheddar sira možete koristiti neki drugi sir koji se fino topi, a i sa satojcima u nadjevu se možete poigrati. Mogućnosti su različite – mi smo vam dali ideju, a vi je razradite po svom ukusu i željama.
Hasselback pileća prsa s nadjevom od ricotte i špinata
Sastojci:
- 100 g svježeg špinata
- 100 g ricotta sira
- 2 veća komada pilećih prsa
- 40 g cheddara, može i drugi sir po želji
- 2 žličice mljevene paprike
- sol, po ukusu
- papar, po ukusu
Priprema:
Špinat bacite na ulje na srednje jakoj vatri i pustite ga nekoliko minuta (uz povremeno miješanje) da povene. Umiješajte ricottu i ostavite na vatri još 30-60 sekundi. Stavite sa strane da se ohladi. Zarežite nožem uzdužno pileća prsa (napravite nekoliko rezova), neka rezovi budu međusobno udaljeni oko 1 cm. Nemojte rezati do dna, nego toliko da dobijete džepiće koje ćete puniti nadjevom. Rasporedite ravnomjerno mješavinu špinata i ricotte u džepove. Začinite piletinu solju i paprom. Naribajte cheddar i obilno ga pospite po vrhu. Pospite mljevenu papriku preko piletine da dobijete malo boje i aromu. Pecite u sredini prethodno zagrijane pećnice 20-25 minuta na 200 °C dok se sir ne otopi i ne iscure sokovi iz piletine.