OČUVANJE BAŠTINE

Bolji uvjeti za studente i profesore Akademije u Širokom Brijegu, moderni standardi izvođenja nastave

Obnova ALU
SumSova
11.10.2024.
u 08:03

Za realizaciju infrastrukturnih radova, koji uključuju utopljavanje zgrade (fasada i otvori), osigurana su sredstva u iznosu od 107.000 eura, odnosno 209.273,81 KM. Međutim, cjelokupni trošak projekta, prema projektnoj dokumentaciji, iznosi 336.940,40 KM s PDV-om

U tijeku su radovi na utopljavanju zgrade Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, jedine ustrojbene jedinice izvan Mostara koja je smještena u Širokom Brijegu. Obnova predstavlja važan korak prema očuvanju kulturne i obrazovne baštine, ali i daljnjem razvoju suvremene umjetnosti u regiji, piše Sumsova. Osim što će unaprijediti uvjete za studente i profesore, obnovljena zgrada osigurat će prostor prilagođen modernim standardima za izvođenje nastave, organiziranje izložbi i različitih kulturno-umjetničkih manifestacija.

Podrška lokalnih i regionalnih vlasti, Grada Širokog Brijega i ZH županije, koji su iskazali zanimanje za projekt te, u skladu s tim obećali financijsku podršku, kao i angažman Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, koji snosi veći dio financijskog troška, svjedoči o prepoznatom značaju ALU-a kao obrazovne ustanove koja povezuje umjetnike iz različitih zemalja i kultura. Završetkom obnove Akademija će dodatno osnažiti svoju ulogu u regiji te stvoriti bolje uvjete za razvoj talentiranih mladih umjetnika koji će oblikovati kulturnu scenu BiH i šire. Za realizaciju infrastrukturnih radova, koji uključuju utopljavanje zgrade (fasada i otvori), osigurana su sredstva u iznosu od 107.000 eura, odnosno 209.273,81 KM. Međutim, cjelokupni trošak projekta, prema projektnoj dokumentaciji, iznosi 336.940,40 KM s PDV-om pa je za završetak obnove potrebno dodatnih 128.000 KM. Obnova je posebno značajna jer omogućuje da se stara i povijesno važna zgrada očuva za buduće generacije, a istodobno će moderna infrastruktura omogućiti nove oblike kreativnog izražavanja i edukacije.

Utopljavanje zgrade, uz ostale radove, pomoći će smanjenju troškova grijanja i povećanju energetske učinkovitosti, što će Akademiji omogućiti dugoročnu uštedu resursa i bolju održivost. Važnost ove obnove ne ogleda se samo u praktičnom smislu već i u simbolici suradnje između RH i BiH kroz prekogranične projekte koji povezuju dvije zemlje. Projekt "Umjetnost bez granica" ne samo da potiče kulturnu razmjenu već i doprinosi razvoju kreativnih industrija koje su ključne za gospodarski i društveni napredak regije. Akademija likovnih umjetnosti dodatno će osnažiti svoju poziciju kao jedan od glavnih umjetničkih centara u BiH. Akademija, kao jedina članica Sveučilišta u Mostaru iz područja umjetnosti, ima važnu ulogu u promicanju umjetničkog obrazovanja i stvaranja u BiH i regiji. Od svoga osnutka do danas Akademija je glavni generator umjetnosti ne samo u Mostaru, Širokome Brijegu i BiH već i šire, a pokazatelj značenja i ugleda Akademije jest i činjenica da su tijekom godina postojanja kroz njezine klase prošli studenti iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Njemačke i Slovačke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije