jačanje zdravstvene suradnje

Bosna i Hercegovina nastavlja napore prema članstvu u Eurotransplantu

operacija, transplantacija
Pixabay/ilustracija
03.10.2024.
u 10:38

Na sjednici Konferencije za područje zdravstva u Bosni i Hercegovini, koja je održana u online formatu, najviše pažnje posvećeno je Informaciji o poduzetim aktivnostima u procesu pristupanja BiH Eurotransplantu.

Sjednicom je predsjedala ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, a sudjelovali su ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac, kao i voditelj Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH Asmir Mujanović.  Konferencija je primila k znanju informacije o dosadašnjim koracima i naporima koje su nadležne institucije poduzele s ciljem pridruživanja Eurotransplantu - međunarodnoj organizaciji za razmjenu organa.

Na prethodnim sastancima s predstavnicima Eurotransplanta naglašena je važnost bilateralne suradnje sa zemljama članicama organizacije, kao i potreba za jačanjem organizacijske strukture unutar Bosne i Hercegovine kako bi bio olakšan brži i efikasniji proces donacije i transplantacije organa. Na sjednici je izražena podrška za nastavak aktivnosti usmjerenih ka ispunjavanju potrebnih uslova za članstvo u Eurotransplantu.

Ocijenjeno je da će biti potrebno intenzivirati kampanju podizanja svijesti o značaju doniranja organa kako bi se povećao broj donora i ojačala podrška domaće javnosti tom procesu. Donesen je i zaključak da postoji potreba za zaključivanjem sporazuma u području zdravstva između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koji bi potakao suradnju dviju država utemeljenu na razmjeni programa i sporazuma u definiranim područjima zdravstva, a na temelju prethodno iskazane spremnosti Hrvatske da pomogne Bosni i Hercegovini u procesu učlanjenja u Eurotransplant. Također, na sjednici je prezentirana i informacija o trenutnim aktivnostima povrata viška sredstava od GAVI-a, te su podržane aktivnosti koje Pravobraniteljstvo BiH vodi u tom postupku.

Konferencija je raspravljala i o završnim aktivnostima u okviru EU4Health projekta a prisutni su informirani da je medicinska oprema, uključujući rashladne uređaje za cjepiva i prateću opremu, već isporučena zdravstvenim ustanovama u cijeloj BiH. Svi uključeni u projekt trebaju dostaviti potrebne informacije za završna izvješća, čime će projekt biti uspješno zaključen do kraja 2024. Upućen je apel na što značajnije učešće u novim pozivima u okviru programa Europske unije EU4Health koji traje do 2027.

Konferencija za područje zdravstva u Bosni i Hercegovini zaključila je da je suglasna da nadležne institucije za područje zdravstva/zdravlja Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, u koordinaciji s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, intenziviraju aktivnosti kako bi u što kraćem roku usuglasili konačni tekst Dvogodišnjeg sporazuma o suradnji između Bosne i Hercegovine i Regionalnog ureda SZO za Europu za razdoblje 2024 - 2025 i tekst Dokumenta o usmjerenoj suradnji između Bosne i Hercegovine i SZO 2024 - 2029.

Zaključeno je da će Ministarstvo civilnih poslova BiH nastaviti koordinaciju sa svim uključenim institucijama kako bi bila osigurana potpuna realizacija planiranih aktivnosti, priopćeno je iz MCPBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije