SASTOJCI:
250 gr margarina
250 gr masti
1 velika žlica soli
2 dcl mleka
1 kesica suhog kvasca
1 kg brašna
2 kašikice šećera
Za posuti i premazati:
1 jaje
sesam
PRIPREMA:
Margarin, mast, šećer i sol umjesiti. Mlijeko podgrijati na mlako, tako da ne peče prst sipati mlijeko na masu, dodati brašno u koje smo umješali suhi kvasac. Nema potrebe da sumnjate u isti, pošto je mnogo brže i lakše nego čekati da nadodje svježi kvasac. Plus – manje se osjeti u tijestu. Onda ostaje da se tijesto dobro umjesi u posudi, pa kada se sjedini, izvaditi ga još malo na dasku i mjesiti da bude skroz glatko.
Bit u brzini ovih pogačica je što tijesto ne treba ostavljati da raste, nego se razvija čim smo ga umjesili. Razvija se na prst debljine. Nakon toga, nožem po gornjem dijelu tijesta napraviti udubine u obliku kvadratića. Pogačice vadimo što manjom modlom, čašica od rakije bila bi odlična mjera. Kada smo povadili pogačice, u tepsiju stavimo papir za pečenje i na njega poslažemo iste. Ostavimo ih da odstoje nekih pola sata ili malo više. Nakon toga, namažemo ih umućenim cijelim jajetom i pospemo sesamom. Peku se 20 minuta na 180˚C mada…svaka domaćica ili mangup svoju lernu poznaje. Uglavnom, važno je da lijepo porumene i spremne su za grickanje.