Fantastično kremasta poslastica, koja se veoma brzo i jednostavno pravi, a idealna je za sve prilike – da, to je upravo kolač čiji recept donosimo, a evo i kako da ga napravite.
Podloga
250 grama oreo keksa
80 grama putera.
Krema
500 ml mlijeka
500 ml slatke pavlake
12 kašika gustina
3 kašike oštrog brašna
5 kašika šećera
500 grama maskarpone sira
150 grama čokolade za kuvanje.
I još
500 ml pavlake za šlag.
Priprema
Za podlogu samljeti keks u blenderu, dodati otopljeni maslac i dobro promiješati. U tepsiju srednje veličine utisnuti podlogu od keksa. Utapkati dobro podlogu većom kašikom, da bude glatko. Ostaviti u hladnjak dok se priprema krema, prenosi minimagazin.info.
Za kremu pomiješati mlijeko i slatku pavlaku. Oduzeti 200 ml pa razmutiti s brašnom, šećerom i gustinom. Ostatak mješavine mlijeka i pavlaku staviti da prokuva pa u kipuće ukuhati masu s brašnom, gustinom i šećerom. Kuvati uz miješanje par minuta dok se ne zgusne. Ovo je brz proces, nešto kao kuhanje pudinga. Kremu uz miješanje ohladiti.
U ohlađenu kremu dodati maskarpone i sjediniti miješanjem. Podijeliti kremu na dva dijela pa u jedan dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati mikserom.
Na podlogu od keksa rasporediti prvo bijeli dio pa preko njega čokoladni dio kreme. Staviti u hladnjak na par sati da se dobro rashladi. Zatim sve skupa premazati čvrsto umućenom pavlakom za šlag i po želji posipati narendanom čokoladom. Poslužite rezano na kocke željene veličine.