Vijeće ministara BiH

Četiri osobe prodane radi prisilnog sklapanja braka

06.04.2016.
u 11:00

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva obrane o provedbi programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH “Perspektiva” u 2015. godini. Vijeće ministara BiH dalo je potporu naporima i aktivnostima Ministarstva obrane BiH na provedbi vlastitog programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala “Perspektiva”. Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojeno je izvješće o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH za 2015. godinu, koje je pripremio državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u BiH. U izvješću se navodi kako je u prošloj godini identificirano ukupno 35 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od čega je 18 punoljetnih, a 17 maloljetnih osoba. U ovu skupinu spadaju žrtve navođenja na prostituciju, seksualnog iskorištavanja, trgovine ljudima u svrhu prosjačenja, prodaje radi sklapanja braka, odnosno izvanbračne zajednice s maloljetnom osobom. Od 35 žrtava trgovine ljudima, 27 su ženskog, a osam muškog spola. Među žrtvama su 24 osobe bile izložene prosjačenju, šest ih je seksualno iskorištavano, četiri žrtve prodane su radi prisilnog sklapanja braka i izvanbračne zajednice s maloljetnikom, dok je jedna osoba navođena na prostituciju. Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Direkcije za europske integracije o pripremnim aktivnostima u vezi s dostavom odgovora na upitnik Europske komisije, čime je BiH započela realizaciju aktivnosti u ovom procesu. Usvojeno je više zaključaka koji se odnose na aktivnosti koje će Direkcija za europske integracije BiH provesti u suradnji sa svim nadležnim institucijama u BiH u procesu pripreme odgovora na pitanja iz upitnika Europske komisije.

BiH, na osnovi upitnika koje su dobile Srbija i Crna Gora, očekuje oko 2500 potencijalnih pitanja za politički i ekonomski kriterij te za 33 poglavlja acquisa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?