RASTU NAPETOSTI

Parlamentarci razbjesnili Ruse, Putinov čovjek zaprijetio: 'Sarmat je za tri minute i 20 sekundi u Strasbourgu'

MIKHAIL KLIMENTYEV/REUTERS
20.09.2024.
u 19:43

"Vrijeme leta rakete Sarmat do Strasbourga je tri minute i 20 sekundi", objavio je u četvrtak ruski političar Vjačeslav Volodin na Telegramu.

Rusija je izdala novo upozorenje saveznicima Ukrajine, nakon nedavnih poziva da se ublaže ograničenja na zapadno oružje isporučeno Kijevu. Više od 900 dana od početka rata između Rusije i Ukrajine, ovo zloslutno upozorenje dolazi usred rastućih geopolitičkih napetosti između Moskve i globalnih saveznika Ukrajine, kao i sve većih zabrinutosti zbog mogućnosti eskalacije sukoba.

"Vrijeme leta rakete Sarmat do Strasbourga je tri minute i 20 sekundi", objavio je u četvrtak ruski političar Vjačeslav Volodin na Telegramu. Prema Centru za strateške i međunarodne studije, ruski Sarmat ima domet između 10.000 i 18.000 kilometara, što francuski grad Strasbourg stavlja unutar dosega ove rakete.

Volodin, koji od 2016. obnaša dužnost predsjednika ruske Državne dume, reagirao je na nedavne pozive Europskog parlamenta da se ukinu ograničenja na korištenje zapadnog oružja unutar ruskog teritorija i da se ubrza isporuka oružja Ukrajini. U četvrtak je Europski parlament usvojio rezoluciju kojom poziva države članice Europske unije da Ukrajini omoguće korištenje "zapadnih sustava oružja protiv legitimnih vojnih ciljeva u Rusiji", podsjeća Newsweek.

Rezolucija, koja je usvojena s 425 glasova za, 131 protiv i 63 suzdržana, navodi da "bez ukidanja trenutnih ograničenja, Ukrajina ne može u potpunosti ostvariti svoje pravo na samoobranu te ostaje izložena napadima na svoje stanovništvo i infrastrukturu". Rezolucija je također pozvala zemlje EU da ispune prethodna obećanja o daljnjim isporukama oružja, sustava protuzračne obrane i streljiva, uključujući rakete Taurus, njemačke i švedske krstareće rakete s dometom većim od 300 kilometara. "Ako se to dogodi, Rusija će oštro reagirati korištenjem snažnijeg oružja", nastavio je Volodin u svojoj objavi. "Ono što Europski parlament traži vodi prema svjetskom ratu u kojem će biti korišteno nuklearno oružje".

Iako su Ukrajini poslane rakete dugog dometa iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske - uključujući krstareće rakete Storm Shadow i taktičke raketne sustave ATACMS - do sada je Ukrajini bilo zabranjeno koristiti ih za udare duboko unutar Rusije zbog straha da bi to moglo eskalirati sukob. Rezolucija Europskog parlamenta dolazi nakon brojnih poziva Kijeva za korištenje zapadnog oružja za dalekometne udare, što je Zelenski nazvao "odlukom koja bi mogla spriječiti napredovanje ruske vojske", omogućujući Ukrajini da cilja zračne baze koje Putin koristi za bombardiranje ukrajinskih gradova.

Volodinovo upozorenje nije prvo koje je stiglo iz Moskve vezano za ublažavanje ograničenja na ukrajinsko oružje. Dana 11. rujna glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će, ako američke i europske vlade ukinu zabranu dugodometnih udara, Moskva "odgovoriti na odgovarajući način". Ova izjava uslijedila je dan nakon što je predsjednik Joe Biden rekao da njegova administracija "radi na tome", kada je upitan hoće li Sjedinjene Države ukinuti ograničenja na korištenje svog oružja od strane Ukrajine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije