Sastojci za biskvit:
4 kašike pudinga,
6 jaja,
4 kašičice praška za pecivo,
prstohvat soli,
zamjena za šećer (stevija, javorov sirup, melasa, šećer od hurmi, kokosov šećer).
Za kremu:
400-500 g nemasnog kiselog vrhnja, 50 ml nemasnog mlijeka ili jogurta, crtica vanilije, zamjena za šećer.
Za glazuru:
2 žumanca,
1 kašilica nemasnog kakaa,
1 kašika nemasnog mlijeka u prahu,
1 kašika krem sira,
zamjena za šećer.
Priprema:
1. Odvojite žumanca od bjelanaca. Žumanca pomiješajte s ostalim sastojcima. Bjelance s prstohvatom soli miksajte do čvrstoće.
2. Dodajte snijeg od bjelanaca smjesi, poslužite se kašikom i ručno umiješajte u biskvit. Prelijte smjesu u pleh za pečenje i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. Zatim prepolovite biskvit, piše Vaša kuharica.
3. Sve sastojke za kremu pomiješajte i kremu premažite po vrhu jednog biskvita, prekrijte drugom polovinom biskvita.
4. Sve sastojke za glazuru pomiješajte i prelijte po vrhu biskvita. Čokoladnu tortu stavite u hladnjak dok se glazura malo ne stvrdne i upije u biskvit.
Savjet:
U ovoj torti zamjena za šećer ili med bi trebala biti ako je moguće što prirodnija.