Za pretpostaviti je da nutricionisti paze što unose u organizam. Iako su i oni samo ljudi i isto se ponekad 'počaste' ne toliko zdravom hranom, postoje neke namirnice za koje su kunu da ih nikad, nipošto ne konzumiraju.
A ako oni toliko bježe od njih, vjerojatno bismo to trebali činiti i mi. Evo kojih osam namirnica nutricionistice Elissa Goodman, Meryl Pritchard i Kelly Leveque izbjegavaju u širokom luku:
1. Gazirana pića
"Gazirana pića nisu hrana, a previše se konzumiraju u modernoj prehrani. Jedna limenka sadrži 40 grama šećera, a sve što sadrži više od osam grama šećera smatram pretjeranim", izjavila je Pritchard. Goodman je dodala da umjetni zaslađivači u gaziranim pićima doprinose pretilosti i dijabetesu.
2. Glukozno-fruktozni sirup
Leveque tvrdi da izbjegava ovaj sastojak koji se često nalazi u brzoj hrani i začinima, "kao da je kuga". Ona objašnjava da se fruktoza 100 posto metabolizira u jetri i prolazi kroz Maillardovu reakciju, točnije formiraju se superoksidni slobodni radikali koji mogu uzrokovati upalu jetre. Sirup se također brže pretvara u masno tkivo od bilo kojih drugih ugljikohidrata i povezuje se s metaboličkim sindromom i otpornosti na inzulin.
3. Industrijsko ulje od sjemena
Ova ulja su visoko obrađena i kemijski tretirana, te im se obično dodaje miris kako bi bila jestiva. "Ona brzo oksidiraju, što uzrokuje stvaranje mnoštva slobodnih radikala: Također su puna omege-6, koja uzrokuje daljnju neravnotežu omega masnih kiselina u tijelu", objašnjava Leveque. Umjesto ovih industrijskih ulja, nutricionistice preporučuju ulja koja imaju visok postotak omega-3 i nezasićenih kiselina, kao što su ono od kokosa, maslina, makadamije i avokada.
4. Procesuirana soja
Soja se posljednjih godina preporučivala za konzumiranje i izbjegavanje, gotovo u jednakoj mjeri. Ali Leveque tvrdi da procesuirane verzije defiitivno treba izbjegavati pod svaku cijenu. "Slobodna glutaminska kiselina ili MSG, koja je moćan neurotoksin, formira se tijekom obrade soje. Sojini fitoestrogeni potencijalno mogu uzrokovati hipotireozu, te mogu dovesti do neplodnosti i povećati šansu za pojavu raka dojke kod odraslih žena."
5. Mesne prerađevine
"Ovo meso obično dobivamo od životinja koje se drže u zatvorenim prostorima u kojima se šire zaraze i koje su izložene brojnim hormonima i antibioticima", napominje Goodman i dodaje: "One su također pune natrij nitrata, koji se koristi kao kemijski pojačivač okusa, konzervans i pojačivač boje". Kad ih unosite u tijelo one se pretvaraju u kemikalije koje uzrokuju karcinom, a mogu se naći u različitim salamama, kobasicama, šunki i slanini.
6. Kokice za mikrovalnu pećnicu
Ova vrst kokica predstavlja veliku opasnost za zdravlje. "U omote su dodane sintetske kemikalije, pogotovo u industriji brze hrane, koje bi trebale spriječiti da van iscure masti", objašnjava Goodman. "Kokice za mikrovalnu su pune tih kemikalija, koje se, kad se zagriju, automatski šire u same kokice. One štetno djeluju na vaš endokrini sustav, a povezane su razvojem karcinoma, povišenim lošim kolesterolom, smanjenim imunitetom, bolestima štitnjače i neplodnosti."
7. Margarin
To je visoko obrađeno biljno ulje, pakirano s trans-masnim kiselinama. "Ustvari, radi se od najjeftinijeg ulja najslabije kvalitete", kaže Goodman. Dakle, radi se od onih industrijskih ulja koje biste trebali izbjegavati, a tijekom prerade na visokoj temperaturi, stvaraju se slobodni radikali koji povećavaju rizik od karcinoma, srčanih bolesti i hormonske neravnoteže. Uz to, sadrže dodatne aditive i kemikalije, kao i omega-6 masne kiseline, piše Yahoo.
8. Bezmasne namirnice
Fat-free zvuči kao nešto dobro, jer za većinu masti predstavljaju nešto loše, no ovakve namirnice su jako nezdrave. "Prehrambena industrija počela je zamjenjivati životinjske masti s nezasićenim biljnim uljima koja su dovela do povećanja potrošnje trans-masti. A kako bi to nadoknadili, proizvođači su počeli dodavati velike količine šećera, između ostalog", kaže Goodman. Drugim riječima, riskirate debljanje, dijabetes, srčane bolesti i rak, prenosi express.hr.