Crvena paprika mnogima je omiljen začin za pripremu jela te se nalazi u gotovo svakoj kuhinji. Osim što će jelu dato bogatiji okusa, dobro je znati da 100 g svježe crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana, a sadrži i vitamine A, C i B6.
Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija, piše Alternativa za Vas.
Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C, a koji je važan je za proizvodnju kolagena, glavnog strukturnog proteina u tijelu potrebnog za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa.
Crvena paprika sadrži i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida zbog čega ju se svrstava u skupinu supernamirnica.
U jednoj studiji praćena je skupina muškaraca kako bi se pronašla veza između visokog unosa vitamina C, odnosno zelene paprike, i smanjenog rizika od raka prostate. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su pojačano konzumirali zelene paprike i brokulu bila manja pojava ove bolesti. Preliminarna istraživanja pokazuju da paprika ima određena antikancerogena svojstva koja bi mogla vrijediti i u prevenciji raka jednjaka i želuca.
Vitamini, željezo i beta-karoteni iz paprike odgovorni su za kontrolu proizvodnje melanina, pa se paprika preporučuje osobama svijetle puti i svima koji imaju problem s hiperpigmentacijom kože.
Ujedno, paprika na prirodan način djeluje u zaštiti kože od bora, oštećenja i starosti, zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima. Zbog antibakterijskog djelovanja, korisna je i u vanjskoj primjeni, u obliku maski za kožu kojima se mogu tretirati akne i prištići.
Za sjajnu i zdraviju kožu, možete napraviti masku od svježe ili sušene paprike, pomiješane s jednom žlicom meda.
Nanesite je na lice i dekolte te ostavite 20 minuta, a potom isperite mlakom vodom.