Prvi recept za čokoladnu tortu pojavio se još 1847. godine u kuharici Elize Leslie. Ipak, tadašnja formula nije bila ni blizu one kakvu poznajemo danas - umjesto dodavanja kakao praha u smjesu, prema njezinom receptu dodavali su se veliki komadi čokolade u običan biskvit. Kroz godine mnogi autori kuharica napravili su svoju verziju recepta, pa je tako nastao onaj gdje se počeo dodavati kakao prah, ali i glazura, prenosi Days Of The Year.
Do 1920. godine čokoladna torta postala je jedan od jednostavnijih deserata koji se čak mogao kupiti gotov i zapakiran u trgovini zahvaljujući tvrtki O. Duff & Sons. Nakon njih, 1947. godine marka Betty Crocker lansirala je gotovu mješavinu za pečenje torte.
I sada, u 2021. godini ovo je jedan od deserata koji se najčešće mogu naći na proslavama jer, tko ne voli čokoladnu tortu? Pripremite jednu od samo pet sastojaka već danas i zasladite se!
Sastojci:
200 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca
4 jaja
50 g šećera
Prstohvat soli
Korica naranče (po želji)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Uzmite lim za pečenje promjera 18 cm i namažite ga maslacem.
Maslac i čokoladu zajedno zagrijte na pari 2-4 minute, uz povremeno miješanje. Kada se čokolada rastopi dodajte šećer, a zatim umiješajte jedan po jedan žumanjak i koricu naranče.
Umutite bjelanjke s prstohvatom soli i nježno ih umiješajte u čokoladu. Smjesu izlijte u lim i pecite 25-30 minuta. Nakon pečenja ostavite 10-15 minuta da se ohladi, pa tek onda izrežite i poslužite.