Odkle je stiglo najviše?

Deset država donirale cjepivo BiH

Autori: Vecernji.ba, Akta.ba
06.07.2021.
u 12:16

U Bosni i Hercegovini, zemlji sa 13 ministarstava zdravstva, do sada je pomoć u vidu doniranih cjepiva protiv COVID-19 pružilo/najavilo 10 zemalja, piše Akta.ba. 

Razlog jednostavan - Bosna i Hercegovina nije osigurala dovoljan broj cjepiva za masovnu imunizaciju svog stanovništva. Ipak, i pored doniranih cjepiva, još smo daleko od stvarne masovne imunizacije, jer je i dalje broj cjepiva, koje su stigle, znatno manji od očekivanog i najavljenog.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u BiH je do sada stiglo nešto više od 648.000 doza cjepiva, što nije dovoljno ni za cijepljenje prioritetnih grupa stanovništva.

Riječ je o cjepivima koje su osigurane putem mehanizama COVAX i EU4Health mehanizma, čiji je cilj pomoći državama koje nisu u mogućnosti nabaviti dovoljan broj cjepiva svojim građanima, te putem donacija drugih država.

Prva zemlja od koje je BiH dobila cjepiva bile su iz Srbije. Od zemalja regije, Srbija je lider u pogledu nabave cjepiva i cijepljenju stanovništva, te je donacijama pomagala svima u regiji. Osim donacija, Srbija je omogućila svim državljanima BiH i Sjeverne Makedonije besplatno cijepljenje u Srbiji, bez najave i na bilo kojem mjestu.

Nakon nje, u BiH  su stizale cjepiva iz Kine, Turske, Malezije, Mađarske, Hrvatske, te EU4Health mehanizma. Najveća količina doniranih cjepiva očekuje se od Sjedinjenih Američkih Država koje bi do kraja srpnja u BiH  trebali poslati 500.000 Pfizera.

Podsjetimo, JEDINU količinu cjepiva koju je BiH osigurala i platila je preko COVAX mehanizma. Unaprijed je plaćeno 13 milijuna dolara za 1.232.000 cjepiva, a prvu manju količinu od 23.400 putem ovog mehanizma stigle su tek sredinom ožujka ove godine.

Direktnu nabavu je obavio samo entitet Republika Srpska i to ruskog Sputnjik V i kineskog Sinopharma.

 I dok je svako donirano cjepivao potencijalno pašava život, Federacija BiH u srpnju 2021. godine ima potpisala ugovor za kupnju 500.000 cjepvia Sinopharm. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije