Ljubuški dobio još jednu prestižnu građevinu za duhovne i kulturne potrebe

Dio modernog Doma sv. Ante i izvorni kameni zid iz 1930-ih

06.10.2022.
u 16:12

Franjevački samostan sv. Ante Padovanskog Humac, župna zajednica i žitelji cijelog ljubuškog kraja bogatiji su za još jednu iznimno kvalitetnu i prestižnu pastoralno-kulturnu građevinu koja će im dodatno obogatiti, unaprijediti i zadovoljavati vjerske i kulturne potrebe, piše Večernji list BiH.

Simbolična predaja ključeva

Uz nazočnost velikog broja Ljubušaka svečano je otvoren dograđeni, preuređeni i u modernom stilu uređeni Dom sv. Ante na Humcu. Svečanost je počela misnim slavljem u novoj samostanskoj i župnoj crkvi koju je predvodio hercegovački provincijal fra Jozo Grbeš, nakon koje se u procesiji, uz zvukove humačke Limene glazbe, prešlo do doma. Na ulaznim vratima provincijal je blagoslovio dom i simbolično predao ključeve humačkom gvardijanu i župniku fra Dariju Dodigu, čime je dom svečano otvoren. U prostranoj dvorani s 335 sjedećih mjesta upriličena je svečana akademija. - Radostan sam zbog ovoga velikog događaja koji smo dugo sanjali, 90 godina, a večeras se ispunio. Jedno ime koje želim istaknuti, a to je ime fra Rude Mikulića, kojega gledamo ovdje na slici, umro je 1942., a nije ispunio svoj san da dovrši Dom sv. Ante na Humcu - kazao je župnik i gvardijan fra Dario Dodig, spominjući se tako odmah, s velikim poštovanjem, vizionara, entuzijasta, pokretača i prvoga graditelja doma fra Rude Mikulića. Pozivajući se na riječi pape Franje: "Odvažite se sanjati, to je put prema boljoj budućnosti", fra Dario je rekao: - Taj san mi smo dosanjali, ova naša zajednica ovdje na Humcu, i sada ga vama, draga braćo i sestre, dragi župljani i žitelji ljubuškoga kraja, stavljamo na uporabu. Vama, dragi mladi, koji ste mi osobito na srcu, predajemo ovaj dom da imate ponajprije za duhovni rast i izgradnju, a onda kulturu, odgoj jer Humac je najveći dom kulture u BiH - kazao je župnik. Prigodne riječi uputio je i ljubuški gradonačelnik Vedran Markotić.

Glazbala stigla vlakom

Inače, fra Rudo Mikulić je, kao mladi franjevac na Humcu 1931. nabavio glazbala u Češkoj, dovezao ih vlakom u Čapljinu i 1932. osnovao Limenu glazbu. Vježbali su u neuvjetnoj staroj fratarskoj kući na Baščini i 1933. pokreće izgradnju Doma sv. Ante. Osniva i HKUD sv. Ante, potom Društvo sv. Ante. Arhitekt Petar Tomić i njegov otac Ante, inženjer građevine, uklopili su skladno u suvremeno dograđeno i prošireno zdanje, izvorni kameni dio doma (kameni zidovi) fra Rude Mikulića. Nastupili su mješoviti župni zbor sv. Ante, klapa Benedictus i Limena glazba Humac, pod ravnanjem Joška Sliškovića i Zdenka Vištice te glumac Dragan Šuvak.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije