Od prirodne katastrofe do terorizma

Događaji u listopadu unazadili BiH, zemlju čeka dug oporavak

Foto: Armin Durgut/Pixsell
1/4
26.10.2024.
u 17:11

Razina percepcije sigurnosti u zemlji ima značajan utjecaj na poslovno okruženje i dolazak stranih ulaganja

Gospodarski rast. Toliko puta spominjane riječi u kontekstu BiH uvijek ostanu negdje daleko. Nedavno je i Svjetska banka obznanila kako BiH treba ubrzati prilagodbu prema standardima razvijenijih europskih ekonomija kako bi potaknula dugoročniji gospodarski rast i otvorila nove mogućnosti na tržištima rada. I uistinu, kad se to tako kaže, zvuči jednostavno, čini se da samo neki mali klik nedostaje da bi se to ostvarilo, međutim, moramo biti svjesni i da nije uvijek do gospodarstva, već do ambijenta u državi u kojoj živimo. Posljednji događaj bio je napad u Krupi, sve svjetske agencije vidjele su da je dječak ubio policajca nožem, a prije toga uronio je u ekstremizam. Što će pomisliti neki investitor nakon svega i kako će se odlučiti doći ovdje i otvoriti neke pogone, pa makar mu se sve besplatno ponudilo, a u odnosu na svijet, mnogo je toga i jeftinije. Razina percepcije sigurnosti u zemlji ima značajan utjecaj na poslovno okruženje i dolazak stranih ulaganja. Analitičari ističu kako se u razvijenim zemljama poput Njemačke teroristički napadi percipiraju kao izolirani događaji, s očekivanjima brzog i učinkovitog odgovora državnih institucija.

Percepcija u svijetu

- U takvim državama investitori vjeruju da će svaki sigurnosni problem biti riješen u kratkom roku, zbog čega je povjerenje u tržište i dalje visoko, unatoč povremenim incidentima. S druge strane, kada se sličan događaj dogodi u zemljama poput Bosne i Hercegovine, investitori to doživljavaju drugačije. Nerijetko je prisutna percepcija da u BiH postoje kronični problemi s kriminalom i sigurnošću, glavna tema i dalje je rat koji je završio prije tridesetak godina, što izaziva dojam o nestabilnom i rizičnom okruženju za ulaganje. Takva percepcija, iako često preuveličana, odvraća ulagače, koji u pravilu traže predvidljivo i stabilno tržište za svoja ulaganja. Uz sigurnosna pitanja, na ambijent za ulaganja u BiH utječu i drugi čimbenici poput političke nestabilnosti, nedostatka zakonske regulative te složenih administrativnih procedura. Sve to stvara nepovoljnu poslovnu klimu u kojoj se strani ulagači suočavaju s nizom prepreka, a odustajanje od ulaganja postaje razumljiv izbor. Ako bi država poboljšala percepciju sigurnosti i pojednostavila poslovne procese, Bosna i Hercegovina bi mogla značajno povećati svoj investicijski potencijal, stvarajući uvjete za dugoročni gospodarski rast - komentirao je jedan od analitičara s kojim smo razgovarali. Bosna i Hercegovina bilježi umjeren gospodarski rast u 2024. godini, s procijenjenim rastom BDP-a od 2,8%. Iako je ovaj rast skroman u usporedbi s nekim zemljama regije, postoji pozitivan trend u priljevu stranih investicija, koje su u 2023. godini iznosile 1,89 milijardi KM, što je porast u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč izazovima, 80% stranih investitora koji su već ulagali u BiH vraća se kako bi reinvestiralo, što je dobar znak za ekonomsku stabilnost i povjerenje u tržište, ali prepreke koje smo ranije spomenuli mnogima predstavljaju problem za nove investicije. FIPA, Agencija za unaprjeđenje stranih investicija, istaknula je da se radi na olakšavanju poslovnih procesa kako bi BiH bila konkurentnija u privlačenju stranog kapitala. Sektori s najvećim potencijalom uključuju energetiku, poljoprivredu i IT industriju, dok je energija, posebno iz obnovljivih izvora, područje koje privlači najviše interesa zbog prirodnih resursa zemlje. Iako ima pozitivnih ocjena od stranih investitora koji su ranije ulagali i ulažu ovdje, a među njima su i neke svjetski poznate tvrtke poput Adriatic Metalsa, puno se bolje čuju loše priče o ovoj zemlji i lakše dođu do svjetskih medija i zato smo, čini se, tu gdje jesmo. Godinama govorimo o važnosti ubrzavanja reformi u BiH, ali sve nekako ide presporo.

Razotkrivanje naših slabosti

- Kad Bosna i Hercegovina napravi iskorak prema europskom putu i korak naprijed kao država, često nas zadesi kriza koja razotkrije naše slabosti. Jedan dan osiguramo napredak, a već idući suočimo se s poplavama koje pokažu da nemamo adekvatne sustave za krizno upravljanje. Odnosno dobro reagiramo kad se dogodi, a što smo uradili da to spriječimo. Onda su tu i sigurnosne prijetnje. Kada se dogodi napad dječaka na policijsku postaju, svijetu to često samo potvrdi stereotipe o BiH kao nesigurnom i nestabilnom prostoru. Ovaj listopad vratio nas je godinama unatrag i pokvario mnogo toga što smo dobro napravili. Ovakvi događaji ostavljaju dojam o zemlji nesposobnoj osigurati stabilno i sigurno poslovno okruženje, što zasigurno udaljava investitore. Ove situacije ilustriraju ključne nedostatke u funkcioniranju države, čineći svaki korak naprijed težim jer unutarnje slabosti često nadvladaju napore u postizanju europskih standarda - istaknuo je analitičar s kojim smo razgovarali, a koji je želio ostati anoniman. Na kraju je izrazio nadu da će se dogoditi krupni iskoraci na europskom putu te promjene u kriznom upravljanju koje će donijeti bolje rezultate u budućnosti. Ali...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije