Za dobar hummus vrlo je važno imati svježe i kvalitetne sastojke, a pravi znalci kažu da je tajna u sezamu. Posebnost ovog jedinstvenog namaza je u njegovoj punoći okusa, visokim nutritivnim vrijednostima i iznimnoj mazivosti.
Hummus sa sušenim rajčicama
Sastojci:
250 g kuhanog slanutka
6-7 sušenih rajčica iz ulja
1 režanj češnjaka
½ limuna/za sok
3 žlice maslinova ulja
1 žlica tahini paste
½ žličice kumina u prahu
½ žličice dimljene slatke paprike
prstohvat soli
malo papra
malo vode (za razrijediti namaz po potrebi)
Za posluživanje:
naan, pogačice, baguette
Priprema:
Slanutak namočite preko noći (oko 12 sati do 16 sati) pa ga ocijedite. Dobro ga isperite prije kuhanja. Stavite ga u lonac i zalijte vodom, dodajte prstohvat soli i prstohvat sode bikarbone te kuhajte na srednje jakoj vatri. Vrijeme potrebno da se slanutak skuha ovisi o tome koliko se dugo prethodno namakao, a kreće se između 40 minuta i 2 sata. Ako koristite konzervirani slanutak, ocijedite ga i isperite pod mlazom hladne vode. Ubacite slanutak u blender (ili sjeckalicu, a može se usitniti i štapnim mikserom), dodajte sušene rajčice iz ulja, sok od limuna, sjeckani ili protisnuti češnjak, sol, papar, kumin, dimljenu slatku papriku, tahini pastu i maslinovo ulje pa izblendajte u gustu pastu. Hummus prebacite u zdjelicu ili staklenku, zalijte ga maslinovim uljem i pospite dimljenom paprikom pa ga poslužite uz zagrijani naan, pogačice ili tostirane šnite kruha tipa baguette.