Dok se prosvjetari spremaju za štrajk, roditelji muku muče s opremanjem djece za školu

školarci, dječaci
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija
24.08.2024.
u 16:57

Nastava u HNŽ-u počinje prvog ponedjeljaka u rujnu, odnosno 2. rujna, a odmah u srijedu, 4. rujna, počinje generalni štrajk za osnovne i srednje škole koje rade po bosanskom i hrvatskom planu i programu, ranije je potvrdio Goran Miličević, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a.

Dodao je i da će se vjerojatno prvi dan nastave organizirati i veliki prosvjed, ali o tome će nakon odmora i sastanaka obavijestiti javnost. U svibnju su sindikati najavili generalni štrajk ako se ne ispune njihovi uvjeti, a sindikalisti su od Vlade tražili isplatu jednokratne pomoći, povećanje plaće 30%, napredovanje u struci (mentor 8%, savjetnik 15%), raspisivanje natječaja na neodređeno, isplatu tužbi i mjesečno usklađivanje toplog obroka s prosječnom plaćom u FBiH.

Cijene udžbenika i opreme

S druge strane knjige, školski pribor, bilježnice, ali i odjeća i nove torbe roditeljima već od početka kolovoza zadaju brige. Da bi roditelji spremili dva učenika za školu, odnosno kupili knjige, školski pribor te potrebnu odjeću i obuću, potrebno je i više od prosječne plaće od 1400 KM. Roditelji u pojedinim sredinama imaju sreću da djeca dobivaju besplatne udžbenike. Oni koji nisu te sreće moraju izdvojiti pozamašne iznose. Naime, za pojedine komplete potrebno je izdvojiti više od 250 KM, dok bilježnice, školski pribor, pristojna torba i pernica koštaju najmanje 200 KM. Osim nabave udžbenika i školskog pribora, trošak predstavlja i kupnja mjesečnih karata, opreme za tjelesni odgoj, kao i nove odjeće i obuće. U jednoj od knjižara Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS-a u Banjoj Luci, gdje su udžbenici za sve osnovce besplatni, istaknuli su da su roditelji iz drugih lokalnih zajednica već krenuli u nabavu knjiga i pribora. Kako su rekli, komplet knjiga za peti razred košta 145 KM, za šesti 233 KM, uključujući i školski zemljopisni atlas. - Komplet knjiga za sedmi razred košta 220 KM, za osmi 255 i za deveti 229 KM - kazali su za Nezavisne iz ove knjižare i dodali da su bilježnice, školski pribor i oprema skuplji nego prethodnih godina. - Bilježnice A4 koštaju od 3,75 KM, male bilježnice su 1,60 KM, flomasteri od 6 KM pa naviše, drvene bojice od 5 KM - kazali su u ovoj knjižari. Prema njihovim riječima, po udžbeniku za srednje škole potrebno je izdvojiti od 9,90 do 12 KM.

Osim udžbenika i pribora, učenicima je za polazak u školu potrebna i nova odjeća i obuća. Roditelji su već krenuli u nabavu.. - Uglavnom se kupuju tenisice, trenirka, dukserica i po nekoliko majica, tako da odjednom plate i više od 300 KM za jedno dijete - kažu u buticima. - Nisam još kupila ni pola onoga što im treba, a potrošila sam više od 700 KM - kaže majka dvoje školaraca. Otac dvojice srednjoškolaca i jednog osnovnoškolca kaže da pribor i odjeću za svoje školarce kupuje već dva mjeseca. - Iako i supruga i ja radimo, ne možemo izdvojiti ogroman iznos u kolovozu, tako da kupujem pomalo, pribor, bilježnice, ali i odjeću i obuću. Tako olakšamo sebi - kaže ovaj otac.

Udar na kućne proračune

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruge građana DON iz Prijedora, kazala je za Nezavisne da se roditelji nerijetko i ne usuđuju otići na godišnje odmore upravo zbog svih troškova koji ih očekuju u rujnu. - To je dodatni udar na džep potrošača, onih koji imaju učenike u svom kućanstvu.

Tamo gdje je dvoje-troje djece problem je još veći - kaže Marić. Kako je rekla, danas su veliki izdaci za roditelje koji imaju dva školarca jer, kako kaže, knjige se još uvijek kupuju, a, naravno, i bilježnice. - Osim toga, i pojedini nastavnici i profesori dosta izmišljaju, da moraju biti velike bilježnice s crnim koricama i tako dalje, to je postalo veliko opterećenje za bilo koju obitelj sa školarcima - objasnila je. Kazala je da je danas za opremanje jednog školarca potrebno dosta više novca nego prije. - Knjige nisu ispod 150 KM, uz to bilježnice koštaju oko 60 KM, plus da se obuku, obuju - kazala je Marić i dodala kako je postalo zabrinjavajuće koliko sve košta da bi se opremilo učenika za školu. Kako je rekla, i među djecom su drugačiji trendovi i apetiti pa se pred roditelje postavi i zahtjev za tenisice “koje svi nose”, a koje su po 200, pa i 300 KM. - Samim tim pratimo neko pomodarstvo koje ne možemo ispratiti novcem pa se zadužujemo na razne načine samo da bismo bili u trendu, a ne zato što je to potrebno - kazala je

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije