Virus Zapadnog Nila

Drastično raste broj zaraženih virusom Zapadnog Nila, muškarci na udaru

Igor Soban/Pixsell
11.10.2024.
u 19:04

Na osnovi podataka dostavljenih Institutu za javno zdravstvo Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut” na teritoriju Srbije do 7. listopada registrirana su 62 autohtona slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila u humanoj populaciji, prenose srbijanski mediji.

Prijavljeni slučajevi su s teritorija Grada Beograda (21 slučaj), Južnobačkog okruga (devet slučajeva), Južnobanatskog (šest slučajeva), Podunavskog (pet slučajeva), Srednjobanatskog (tri slučaja), Šumadijskog (tri slučaja), Srijemskog (tri slučaja), Mačvanskog (četiri slučaja), Zapadnobačkog (dva slučaja), Braničevskog (dva slučaja), Sjevernobačkog (jedan slučaj), Raškog (jedan slučaj), Sjevernobanatskog (jedan slučaj), Kosova (jedan slučaj). Od ukupnog broja oboljelih, 42 osobe su muškog spola, dok je 20 ženskog. Prosječna starost oboljelih je 59 godina, navodi Institut za javno zdravstvo Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”.

Registrirana su i četiri slučaja virusa Zapadnog Nila s vjerojatnim mjestom zaraze izvan Srbije, i to: dva slučaja s mjestom zaraze u Grčkoj i po jedan u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Bolest Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca.

Glavni vektor, odnosno prijenosnik virusa Zapadnog Nila, je Culex pipiens, vrsta komarca koja je udomaćena i na našim prostorima. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od lipnja do studenoga.

U cilju smanjenja rizika od zaraze virusom Zapadnog Nila preporučuje se primjena mjera osobne zaštite od uboda komaraca, i to upotrebom repelenata na otkrivenim dijelovima tijela prilikom boravka na otvorenom, nošenjem odjeće dugih rukava i nogavica, svijetle boje, izbjegavanjem boravka na otvorenom u razdoblju najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, upotrebom zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, redukcijom broja komaraca u zatvorenom prostoru... U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni s neuroinvazivnim oblikom bolesti odmah je potrebno javiti se izabranom liječniku, apeliraju iz Instituta za javno zdravstvo Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije