za poboljšanje željezničke nfrastrukture i upravljanja vodama

EU odobrilla dodatnih 1,2 milijarde eura za infrastrukturu na zapadnom Balkanu

Europska unija
Ilustracija
07.08.2024.
u 15:45

Europska unija je preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) odobrila dodatnih 1,2 milijardi eura za poboljšanje željezničke nfrastrukture i upravljanja vodama.

WBIF je na svojoj internetskoj stranici objavio da je taj iznos najvećim dijelom namijenjen osuvremenjavanju željeznica kako bi se povećale brzine vlakova u Srbiji te za upravljanje vodama i izgradnju potrebne infrastrukture u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. 

Inicijativa će ove godine podržati ukupno osam projekata u vodoopskrbi, sanitaciji i pročišćavanju otpadnih voda, željezničkom prometu, uključujući zelenu transformaciju malih i srednjih poduzeća. 

Investicijski okvir najviše financira EU uz doprinose država članica Unije, Norveške i međunarodnih financijskih institucija. 

EU je dosad odobrio programe vrijedne 17,5 milijardi eura na području zapadnog Balkana u okviru Gospodarskog i investicijskog plana, uključujući 5,4 milijarde eura bespovratnih sredstava EU-a. 

WBIF je zajednička financijska platforma pokrenuta prije 15 godina, koja okuplja Europsku komisiju, financijske organizacije, države članice EU-a i Norvešku, kako bi unaprijedili suradnju u ulaganjima javnog i privatnog sektora. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije