Jagode su nam sad dostupne pa ih možemo iskoristiti za pripremu raznih poslastica.
Ovaj kolač ne zahtijeva posebne kulinarske vještine i jednostavno se priprema.
- 200 g brašna
- 1,5 žličica praška za pecivo
- 50 g šećera
- ¾ žličice soli
- 6 žlica hladnog maslaca
- 180 ml vrhnja za šlag, plus još malo za premaz
- Šećer za ukras
- Nezaslađeni šlag za ukrašavanje
Za džem od jagoda:
- 450 g jagoda, prerezanih na komadiće
- malo šećera po želji
- 1 žlica svježeg limunova soka
Upute
Priprema džema:
- Kuhajte na laganoj vatri jagode, šećer i limunov sok dok se ne reducira, otprilike 12 minuta.
- Pustite da se potpuno ohladi.
Priprema biskvita:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Dodajte maslac i za početak ga miješajte vilicom dok se ne počne mrviti.
- Dodajte vrhnje i pomiješajte kuhačom ili vilicom.
- Prebacite sve na radnu površinu i par puta izmijesite rukama dok ne postane glatko.
- Presijecite ga u 8 okruglih komada, debljine oko 3 centimetra.
- Džem stavite na dno posude (idealna je ona za pite) te na to posložite komade tijesta i premažite ostatkom vrhnja za šlag i posipajte šećerom. Malo džema ostavite za posluživanje.
- Pecite dok ne poprimi smeđu boju, otprilike 50 minuta.
- Prije posluživanja pustite da se ohladi a svakoj porciji dodajte malo šlaga i preostalog džema.
Dobar tek!