Inzko i Zaorálek

Fokusirati se na istinske reforme

inzko - Zaorálek
15.10.2015.
u 13:34

Inzko je izrazio nadu da će reformski program poslužiti kao poticaj za provedbu dugoočekivanih reformi

Visoki predstavnik Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Bruce Berton sastali su se danas u Sarajevu s izaslanstvom Češke Republike, predvođenu ministrom vanjskih poslova Lubomírom Zaorálekom. Razgovarano je o najnovijim političkim događajima u Bosni i Hercegovini, a posebno o obvezi vlasti da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, kao i o novoj fazi napora koje BiH poduzima, putem nedavno potpisanog reformskog programa, kako bi se pridružila Europskoj uniji. 

Visoki predstavnik je detaljno izvijestio češko izaslanstvo o nedavnim aktivnostima vlasti Republike Srpske u vezi s organiziranjem referenduma o državnom pravosuđu, što predstavlja izravno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Visoki predstavnik je naglasio da ta inicijativa može zemlju voditi unatrag i da se mora ostaviti po strani kako bi se bh. lideri mogli fokusirati na istinske reforme i stvarne potrebe građana. 

Inzko je izrazio nadu da će reformski program, koji on bezrezervno podržava, poslužiti kao prijeko potreban poticaj za provedbu dugoočekivanih reformi. 

- Izabrani lideri imaju jedinstvenu priliku izabrati budućnost tako što će u najvećoj mogućoj mjeri iskoristiti inicijativu Europske unije i implementirati reformski program, rekao je visoki predstavnik. On je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Češka Republika pruža Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu i na njenoj podršci naporima međunarodne zajednice usmjerenim na osiguranje potpune implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma. 

Na sastanku je ministar vanjskih poslova Zaorálek izrazio podršku aktivnostima koje provodi OHR, priopćeno je iz OHR-a. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije