"ODA" tradicionalnoj zimskoj deliciji

FOTO Pogledajte kako je bilo na prvom Čvarak Festu u Kiseljaku

Čvarak Fest u Kiseljaku
Foto: Ana Popović
1/4
02.12.2024.
u 19:54

Prvi Čvarak Fest u Docima okupio je brojne ekipe iz BiH, Hrvatske te Crne Gore, ali i ljubitelje neizostavne tradicionalne zimske delicije Posebnim odabirom tvrdoće, boje i hrskavosti za pobjednika je izabrana ekipa HKUD-a "Gromiljak", a događaj nije prošao ni bez kušanja drugih zimskih delicija, od krvavica i kobasica do ražnjića

U organizaciji Vinograda i voćnjaka "Škoro" u kiseljačkom naselju Doci održan je prvi Čvarak Fest. Okupio je ukupno 14 ekipa, počevši od nekoliko njih s područja Kiseljaka, potom Žepča do Cetinja u Crnoj Gori. Na manifestaciju su došli i brojni Hercegovci - Ljubušaci i Stočani koji su posjetiteljima ponudili i svoje autohtone proizvode - te gosti iz Hrvatske - Benkovca i Imotskog. Posebnim odabirom tvrdoće, boje i hrskavosti za pobjednika je izabrana ekipa HKUD-a "Gromiljak".

Drugo mjesto osvojila je ekipa Ramljaka iz kiseljačkog naselja Palež, a treće ekipa Plinomatica iz Brestovskog, Mladen, Miro i Dejan. Miroslav Škoro, organizator događaja čiji su ciljevi druženje i čuvanje tradicije pravljenja ove delikatese, kaže da je ocjenjivački sud činio po jedan predstavnik iz svake ekipe te da su imali vrlo težak zadatak. Pobjednici su, uz zahvalnice, dobili i pribor za pravljenje čvaraka - drveni "čugelj", limenu cjediljku, a pobjednička ekipa i posudu za pripremanje čvaraka koja se u ovom kraju zove aranija.

- Čuvajte tradiciju pravljenja čvaraka koja se polako gubi - poručili su posjetiteljima i organizatorima gosti iz Benkovca.

U Crnoj Gori ta se tradicija već pomalo gubi, čvarci se prave isključivo na štednjaku i u malim količinama, kazali su nam izlagači iz Cetinja. U središnjoj Bosni, kažu Kiseljačani, kao i Žepčaci, te u Hercegovini - posvjedočili su Stočani i Ljubušaci - održala se tradicija pripreme čvaraka kao nekad. Čvarak Fest u Kiseljaku pokazao je da se u ovom mjestu prave izvrsni, hrskavi čvarci, ali i da ovo jelo prema receptima naših starih ima mnoštvo obožavatelja te da je neizostavan dio zimske trpeze. Čvarak Fest nije prošao ni bez kušanja drugih delicija koje prate tradicionalnu svinjokolju, od krvavica i kobasica do ražnjića. Uz dobru kapljicu i glazbu, mnoštvo posjetitelja uživalo je u prvom Čvarak Festu u Kiseljaku koji će se, sudeći prema zanimanju i obećanjima organizatora, održati i dogodine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije