Ministarstvo civilnih poslova

Gotovo 700.000 Pfizer cjepiva bi trebalo stići u BiH do kraja rujna

cjepivo
Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
12.07.2021.
u 21:05

Do kraja rujna bi u Bosnu i Hercegovinu trebalo stići 699.669 doza Pfizer cjepiva, a do sada je kroz COVAX mehanizam stiglo 100.620 doza ovog proizvođača, rečeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

U Bosnu i Hercegovinu je do sada kroz COVAX mehanizam stiglo 100.620 Pfizer cjepiva protiv koronavirusa, a pristizale su u više alokacija.

Do kraja trećeg tromjesečja, odnosno do kraja devetog mjeseca u BiH bi trebalo stići još ukupno 699.660 doza Pfizera kroz COVAX i EU mehanizam, te kao donacija Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Klix. 

Ukupno 503,100 doza će u BiH stići od SAD-a, a ta cjepiva će biti raspoređene kroz COVAX mehanizam s obzirom na to da je ova država donirala mehanizmu 55 milijuna cjepiva. Iz Ministarstva civilnih poslova je ranije rečeno da bi ukoliko sve bude uredu, u jednoj turi, pola milijuna doniranih cjepiva trebalo stići do kraja srpnja. 

Kroz EU4Health mehanizam se očekuje da će do kraja rujna stići 95.940 doza Pfizera, a do sada je svaki tjedan od početka lipnja pristizalo oko 10.000 tisuća doza.

U Bosnu i Hercegovinu stižu i brojne donacije, ali je većinom riječ o kineskim cjepivinma, AstraZeneci i sada Moderni od Hrvatske. Također, Republika Srpska je nabavila određenu količinu Sputnika V za svoje građane, dok je Vlada FBiH nedavno sklopila ugovor za pola milijuna kineskih cjepiva koje još uvijek nisu počele pristizati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije