Avanturistički turizam na bh. rijekama sve popularniji, gosti iz cijelog svijeta željni adrenalina i ovog ljeta okupirali Konjic kako bi upoznali njegov kanjon, slapove...

Gužva na Neretvi kao na autocesti: u Konjicu na raftingu oko 300 čamaca punih turista

26.08.2024.
u 14:02

Ovog nas je puta zbog dugotrajne suše zatekao nizak vodostaj rijeke, što je značilo da rafteri trebaju biti još pažljiviji. No, kako smo u sigurnim rukama skipera, ne obraćamo baš pozornost na tu činjenicu...

Ništa, čini nam se, posljednjih godina nije doživjelo pravi “bum” kao što je avanturistički turizam na bosanskohercegovačkim rijekama. Sve je popularniji, a gosti iz cijelog svijeta željni adrenalina i ovoga su ljeta okupirali brojne destinacije gdje mogu uživati u prirodi, ljepoti rijeka - od Une, preko Vrbasa, Trebižata pa sve do Neretve... i njihovim kanjonima, slapovima, brzacima.

Jedan od najljepših kanjona

Jedno od najposjećenijih odredišta ponovno je Konjic, gdje kanjon Neretve neodoljivo podsjeća na slavni Grand Canyon u američkoj saveznoj državi Arizoni. Upravo ovaj kanjon u BiH nosi epitet jednoga od najljepših u ovom dijelu Europe. I mi smo se odlučili ponovno okušati u još jednoj avanturi - raftingu.

Domaćin nam je, kao i prethodne godine, “Muca-raft”. Ono što je posebno zanimljivo, a svakako moramo spomenuti, jest broj od najmanje 25 agencija koje trenutačno pružaju svoje usluge avanturistima koji u Konjic dolaze, uvjerili smo se i sami, s gotovo svih kontinenata. Doslovce na svakom možete vidjeti gumene čamce, a osim raftinga, nude se i drugi sadržaji. Ljubazni domaćini s vlasnikom Jerkom Mucićem iz agencije “Muca-raft”, koja se ovim vidom turizma bavi već dva desetljeća, ništa ne prepuštaju slučaju pa smo se tako, prije nego što smo se otisnuli u još jednu rafting-avanturu, okrijepili neizostavnim domaćim specijalitetima i pićem. Uslijedilo je “zaduživanje” opreme te vožnja prema mjestu Glavatičevo, odakle i starta rafting na Neretvi.

I dok u čamcima s iskusnim vodičima - kajakašima-skiperima, vrsnim poznavateljima divljih voda, svladavamo prelijepu, ali i ćudljivu Neretvu, u pojedinim nam se trenucima činilo kao da smo zapeli u gužvi na autocesti u najudarnijim terminima ljetne sezone: čak oko 300 čamaca spuštalo se niz prelijepi kanjon. I baš kao na autocesti - u nekim trenucima morate se s čamcem “skloniti sa strane” i pričekati kako bi prošli oni koji imaju prednost... Avantura duga 20-ak kilometara traje pet-šest sati. Smjenjuju se u našoj avanturi mirni dijelovi rijeke, pa brzaci, pa ponovno mirniji dio... Ovog nas je puta zbog dugotrajne suše zatekao nizak vodostaj rijeke, što je značilo da rafteri trebaju biti još pažljiviji. No, kako smo u sigurnim rukama skipera, ne obraćamo baš pozornost na tu činjenicu.

Pravimo predah od vožnje i veslanja. Za to su kao stvorene pješčane plaže podno ogromnih litica koje također vrve brojnim kupačima. Dobro nam je došla okrepa čistom vodom koja se slijeva iz kamena. Prigodu koristimo i za kupanje u hladnoj Neretvi koja u tom dijelu doseže temperaturu do nekih 7-8 Celzijevih stupnjeva. Ponovno ulazimo u čamce i nastavljamo nizvodno prema Konjicu. Slušamo zanimljive priče i o bogatom ribljem i životinjskom svijetu u ovom dijelu Neretve i njezinu okružju. No, većina njih uslijed vibracija od čamaca skrije se pod litice i čeka siguran “teren”, objašnjavaju nam skiperi. Nakon odmora nastavljamo svoj put prema konačnome odredištu, gdje nas je dočekalo ušće rijeke Ljute u Neretvu. Nismo odoljeli, morali smo se ponovno okupati jer na plus 35 i više stupnjeva, koji posljednjih dana ponovno nemilice prže Hercegovinu, takvo osvježenje više nego dobro dođe.

Brojni drugi sadržaji

U ovoj rafting-avanturi svladali smo pet malo izazovnijih slapova te 50-ak manjih, ali jednako uzbudljivih.

No, ovaj prelijepi krajolik nije samo stvoren za rafting Neretvom. Tako, je primjerice, u Muca-raftu svim gostima na raspolaganju veoma aktivan odmor, a osim raftinga, tu su i planinarenje, obilazak Titova bunkera, motocross, fly-fishing, canyoning. Rekli bismo, prava poslastica za avanturiste i ljubitelje prirode kojih je iz godine u godinu sve više.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?