Blagdani su rezervirani za guštanje i u kolačima, naravno, umjereno.
A ako ste u potrazi za božićnim receptima, donosimo vam i ovaj za blagdansku poticu - tradicionalni slovenski kolač koji svakako vrijedi probati, piše Ordinacija.hr.
SASTOJCI ZA TIJESTO:
- 1000 g bijelog pšeničnog brašna
- 30 g kvasca
- 100 g maslaca
- 120 g šećera
- 10 g soli
- 3 – 5 žumanjaka (60 – 100 g)
- 1 čajna žličica vanilin šećera (10 – 20 g)
- 1 žličica ruma (5 – 10 ml)
- 500 ml mlijeka
SASTOJCI ZA NADJEV OD ORAHA:
- 1000 g mljevenih oraha
- 375 g šećera
- 0 – 125 g maslaca
- 3 – 4 bjelanjaka (90 – 120 g)
- 10 – 20 g vanilin šećera
- malo cimeta
- 470 – 600 ml mlijeka
TIJESTO:
Tijesto zamijesimo dok se ne pretvori u glatku, kompaktnu smjesu. Nakon 15 min tijesto još jednom zamijesimo, razdijelimo u kruščiće, pokrijemo i pustimo da se diže. Potom ga razvaljamo na debljinu malog prsta (od 0,5 – 1,5 cm) i oblikujemo ga u pravokutnik. Tako smo pripremili površinu na koju nanesemo nadjev.
NADJEV OD ORAHA:
1. Mljevene orahe prelijemo vrućim mlijekom i ohladimo.
2. U smjesu umiješamo vanilin šećer, šećer, cimet, maslac, snijeg od bjelanjaka. Nadjev mora biti razmaziv da se tijesto pri mazanju ne ošteti.
3. Tijesto razvaljamo na debljinu malog prsta, 0,4 cm do 1,5 cm.
4. S nadjevom premažemo tijesto. Po premazanom nadjevu možete posipati malo suhih mljevenih oraha.
5. Tijesto s nadjevom čvrsto uvijemo i smjestimo u okruglu posudu za pečenje, koju premažemo s malo otopljenog maslaca i pospemo brašnom.
6. Prije pečenja poticu premažemo po želji s mješavinom maslaca, mlijeka i žumanaca. Poticu na više mjesta po površini probodemo i pečemo u pećnici na 160 – 180°C, 40 minuta.
7. Poticu izvadimo iz posude za pečenje tako da gornji dio okrenemo prema dolje pa ju ohladimo.
8. Po želji ju pospemo šećerom u prahu i ponudimo narezanu na kriške.