Ova čokoladna torta pravi je izbor za posebne prilike, kada poželiš nekog zadiviti slastičarskim vještinama. Priprema je poprilično brza i cijela torta može biti gotova za samo sat vremena, ako se dobro organiziraš. Trebat će ti tri kalupa za tortu promjera 24 cm ili malo strpljenja, ako odlučiš kore peći u jednom kalupu. Imaj na umu da istu smjesu možeš koristiti i za pripremu muffina!
KORE
SASTOJCI
- glatko brašno 450 g
- šećer 600 g
- kakao prah 150 g
- soda bikarbona 1 žlica
- prašak za pecivo 2 žličica
- jaje 4 kom
- mlaćenica 350 ml
- voda 350 ml
- suncokretovo ulje 120 ml
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- sol 1 prstohvat
KREMA
SASTOJCI
- maslac 350 g
- krem sir 250 g
- kakao prah 150 g
- ekstrakt vanilije 2 žličica
- šećer u prahu 750 g
- mlijeko 60 ml
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Tri kalupa za tortu premaži maslacem i obloži papirom za pečenje.
- Pomiješaj sve suhe sastojke za kore - brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Kreni miksati i postepeno dodaj mlaćenicu, vodu i ulje. Nemoj premiksati sastojke, već ih samo poveži u glatku smjesu. Podijeli smjesu na 3 kalupa i peci svaku otprilike 30 minuta. Čačkalicom provjeri je li sredina pečena pa kore izvadi iz pećnice i pusti da se malo ohlade.
- Za to vrijeme izmiksaj omekšali maslac s krem sirom u pahuljastu smjesu. Umiksaj i kakao i ekstrakt vanilije pa postepeno dodaj žlicu po žlicu šećera u prahu. Ako primijetiš da je krema pregusta, dodaj još malo mlijeka. Imaj na umu da će se dodatno stvrdnuti tijekom hlađenja.
- Kad se kore malo ohlade, nakon otprilike pola sata, kreni sa slaganjem torte. Prvu koru premaži kremom, preklopi je drugom, dodaj još sloj kreme i završi trećom korom.
- Preostalom kremom obloži tortu sa svih strana. Stavi tortu u hladnjak na barem 3-4 sata prije posluživanja.